Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliko ulaganje

Gradi se LNG u Pločama – Među ulagačima i Bechtel

'08.09.2008 Rijeka - Sustav jadranskog naftovoda - terminal Omisalj, projekt «Druzba Adria».  Photo Goran Kovacic/Vecernji list'
'Goran Kovacic/Vecernji list'
28.05.2013.
u 18:00

Kanađani bi u gradnju uključili hrvatske tvrtke, kao što su dalekovod, Končar...Među ulagačima i Bechtel, koji je i nama gradio cestu

Gryphon Capital Development Corporation s partnerima BHS grupe – Pulsat Global Capital te konzorciji SNC Lavalin i Bechtel – namjeravaju ulagati u terminal za pretovar i skladištenje plina u Pločama i nužnu infrastrukturu. Vrijednost investicije bila bi 5,5 milijardi dolara, što bi se uložilo kroz pet do sedam godina. Financijsku su konstrukciju zatvorili kanadski fondovi rizičnoga kapitala, mirovinski fondovi i banke.

Jeftiniji plin

O namjeri ulaganja obaviještena je i Vlada, a potencijalni kanadski ulagači sastali su se s ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom za nedavna posjeta Vladinih predstavnika zaduženih za investicije u Kanadi. O svemu su upoznate i kanadska i američka vlada.

Luku Ploče kanadski je konzorcij izabrao jer su s tom lokacijom već dobro upoznat. Naime, nedavno su imali plan ulagati u Luku Ploče trgovina, no na kraju je domaći LPT odustao od ulagača i uzeo kredit. Osim LNG terminala, Kanađani bi gradili i plinovod do Dugopolja te ulagali u gradnju nekoliko termoelektrana na plin.

U startu odmah u Pločama snage 1 GW, koja bi, prema procjenama, zadovoljila potrebe za električnom energijom dolinu Neretve i šireg zaleđa. Trenutačno je opskrba plinom i električnom energijom u Pločama i regiji zadovoljavajuća. A zbog širenja gospodarske djelatnosti na šire područje kanadski konzorcij sagradio bi u tom području još dvije termoelektrane na plin snage 500 MW. Osim toga, i potreba za plinom od Splita do Dubrovnika stalno raste. Namjera je ulaganje u još neke termoelektrane, primjerice u Obrovcu, Sisku, Osijeku, Rijeci...

S obzirom na brojne studije i dozvole koji takav projekt zahtijeva, ulagači znaju da bi se on moglo početi ostvarivati tek za nekoliko godina.

U projekt bi se, prema najavi ulagača, uključile domaće tvrtke kao što su Dalekovod, Končar, Đuro Đaković... Predstavnici potencijalnih ulagača investirali bi u Luku Ploče zato što je plan orijentacija na tržište jugoistoka Europe, koje još nije pokriveno. Tvrde da bi njihov plin bio otprilike trideset posto jeftiniji nego ruski. Navodno su za gradnju LNG-a na tom području zainteresirani Rusi i Kinezi pa na kraju treba vidjeti koji je interes Vlade pri davanju prioriteta za gradnju terminala. LNG-i u Poljskoj i Roterdamu okrenuti su zapadnoj Europi, oni u Francuskoj i Italiji jugu Europe, a naš dio juga i istoka još nije pokriven.

Zato i ima interesa, iako takvo ulaganje ne isključuje trgovinu plinom i dalje od tog područja.

Katarani odustali

Navodno su Kanađanima u Vladi nudili LNG terminal u Omišlju, za što su također otvoreni, ali upravo zbog dobrog poznavanja lokacije Luka Ploča, odlučili su se na tu destinaciju. Naime, za izgradnju LNG terminala na Krku Vlada je dugo računala na Katar, a posebno nakon prošlogodišnjeg posjeta domaćega gospodarskog izaslanstva Dohi.

No, prije dva do tri mjeseca ministar Ivan Vrdoljak izjavio je da Katarani žele biti glavni dobavljači plina, ali ne žele svojim novcem sudjelovati u investiciji. Stoga je Vlada još u potrazi za investitorom koji će sudjelovati u gradnji terminala na Krku, a kako su iz Vlade tada poručili, kada se ulagač nađe, gradnja LNG-a neće biti upitna.

>>Poduzetnici: Vlada ne zna, pa ćemo mi Kataru ponuditi LNG

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije