Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kolumna

Gospodarske afere tako su velike da svi žele da stanu

HAC privođenje
Goran Stanzl / Pixsell
Autor
Gojko Drljača
11.02.2010.
u 10:05

Političari moraju hitno napustiti svoje interesne busije u domaćim tvrtkama, skinuti im politički jaram s vrata i gurnuti ih u svijet u kojem vladaju zakoni i princip konkurentnosti

Nakon što su razotkrivene tajne veze MOL-a i Podravke, razmjeri jedne od najvećih hrvatskih korporativnih afera pod kodnim imenom Spice postali su toliki da čak i mi novinari želimo samo da se sve te afere što je prije moguće raščiste te da se počne normalno raditi. Vjerujemo da su zajednički nazivnici svih nacionalnih gospodarskih afera (HAC, HŽ, HEP...) to što je politika u kompanijama imala izrazito negativnu ulogu. Stoga su u ovom trenutku političari najodgovorniji za to da zauzmu jasne i iskrene stavove o svim hrvatskim kompanijama na koje mogu utjecati.

Političari moraju hitno napustiti svoje interesne busije u domaćim tvrtkama, skinuti im politički jaram s vrata i gurnuti ih u svijet u kojem vladaju zakoni i princip konkurentnosti. Politika je glavni krivac za to što je velik broj direktora u javnim i državnim poduzećima, ali i cijelom nizu kompanija koje posluju s državom i njezinim tvrtkama dobrim dijelom paraliziran. Znatan broj krupnih državnih kapitalaca u posljednje je vrijeme dekapitiran, a, vjerovali ili ne, nova zdrava glava ni u najdivnijim bajkama ne raste bezbolno i preko noći. Imamo apsurdnu situaciju u kojoj velik broj gospodarstvenika sjedi u pritvoru, a oni koji su ih birali, omogućili da sve to rade, a možda i navodili na neodgovorno poslovanje ili čak kriminalna djela, prošli su tek s podosta javne kritike.

Stoga bi političari zbog poštenja prema svojim bivšim prijateljima i poslušnicima trebali jednostavno dići ruke od svega osim možda energetskog sektora, dovesti u preostale tvrtke vrhunske menadžere, dobro ih platiti te pustiti da u miru rade svoj posao.

Devedesetih sam se čudio frenetičnoj privatizaciji. Pitao sam se zašto baš sada kad je zbog rata teško bilo što prodati moramo prodavati najdragocjenije tvrtke. Mislio sam da je bila pogreška kad smo se riješili svih velikih banaka. Ali sada više nemam nikakve vjere da hrvatska država može dobro upravljati tvrtkama.

Ključne riječi

Komentara 9

BU
BukiZG
11:10 11.02.2010.

NE MI NE ŽELIMO DA SE STANE ! Želimo da se istrage nastave i da u zatvoru završe i menadžeri koji su provodili kriminal i političari koji su ih tome nagovarali. Nema normalnog gospodarstva dok se sve ovo ne rasčisti.. Dok god neki misle da se mogu izvući dotle će se i dalje raditi slične stvari.

ST
stefau
11:13 11.02.2010.

Za koga ovaj novinar radi nije tesko pogoditi. Tako on sa svojim zakljuckom opravdava kradju kroz privatizaciju. Posto sada nije za vjerovati politicarima kod upravljanja drzavnih poduzeca on se slaze da je bilo i da je dobro sve privatizirati=legalno pokrasti. I svakoj budali je jasno da politicari nemogu voditi bilo privatne ili drzavne firme ako nisu strucni za to. Politicarima se dalo sve u ruke jos u komunizmu kada se udarilo po tako zvanoj tehnokraciji koja je bila jedina zdrava snaga. Rijesenje je jednostavno sto se i novinarcic slaze...dovesti strucnjake da vode drzavne firme. Za privatne firme se netreba bojati. Njima je logicno da imaju strucnjake na odgovornim pozicijama. Zakljucak: novinarcici ce najbolje sluziti narodu ako rade na otkrivanju tog pokradenog blaga i na tome da danas sprjecavaju isto. \"Devedesetih sam se čudio frenetičnoj privatizaciji. Pitao sam se zašto baš sada kad je zbog rata teško bilo što prodati moramo prodavati najdragocjenije tvrtke. Mislio sam da je bila pogreška kad smo se riješili svih velikih banaka. Ali sada više nemam nikakve vjere da hrvatska država može dobro upravljati tvrtkama\"

SU
sudac
10:55 11.02.2010.

sve je vise istraga i uhicenja i ocito je da smo napokon dobili pravnu drzavu koja funkcionira

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije