Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
internet

Google prestao cenzurirati svoje stranice u Kini!

kineski Google
AFP
23.03.2010.
u 08:00

Google je potvrdio kako se definitivno povlači iz Kine. Već su počeli preusmjeravati svoje korisnike s kineske stranice google.cn na svoj portal u Hong Kongu.

Google je potvrdio kako se definitivno povlači iz Kine. Već su počeli preusmjeravati svoje korisnike s kineske stranice google.cn na svoj portal u Hong Kongu, prenosi BBC. Službeni Peking takvu je odluku nazvao "potpuno pogrešnom", ali i istaknuo da zbog toga ne očekuje pogoršanje odnosa sa SAD-om.

Google na taj način izbjegava cenzuru svojih pretraživanja na kineskom jeziku nakon što su službene vlasti u Pekingu objavile kako neće popustiti zahtjevima za ukidanje cenzure, istaknuvši kako je i Google prekršio pisano obećanje koje je dao ulazeći na kinesko tržište.

Putem posebnih programa (firewalla) Kina trenutačno obavlja cenzuru "osjetljivih sadržaja" koje bi Google mogao pronaći.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
-obrisani-
18:11 23.03.2010.

Lako za Kineze, samo neka se peru.

BS
Berekin ST
12:16 23.03.2010.

i ovo je primjer kuda ide svijet. Pojam demokracije i drugih istinskih vrijednosti drustva koji nas cine covjekom su istisnuti pod snagom kapitala. Kineske vlasti su okupirale Tibet, u sahu drze Tajvan, a preko svojih satelita poput Sjeverne Koreje prijetee ostalim drzavama u blizini pa i cijelom svijetu, a vladama mocnih zapadnih zemalja je bitno jesmo li mi predali Gotovinu i topnicke dnevnike. Te iste Vlade uredno uvoze \"made in china\" robu koju ispod cijene u skoro robovlasnickim uvjetima za saku rize izradjuju siromasni potlaceni kinezi. Studentske bune poput one sa Tienamena se sada krvavo guse i u samom pocetku a mediji, u ovom slucaju Google su sprijeceni u informiranju javnosti. Svijet suti. Iako su globalna sila i predstavnik mocnog zapadnog kapitala i time negativac, u ovom slucaju im skidam kapu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije