Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Goldman Sachs okreće se potrošačkom kreditiranju

Investicijska banka mijenja smjer, ali ni ovaj put ne potiče realnu ekonomiju.
12. rujna 2017. u 10:02 1 komentara 223 prikaza
Foto: Reuters/Pixsell

Nakon što je u Americi krenula s otvaranjem online računa za mase, investicijska banka Goldman Sachs sredinom sljedeće godine usluge svog brenda Marcus namjerava ponuditi i u Velikoj Britaniji, prenosi Financial Times.

m DANAS U VEČERNJEM Što za Hrvate i naše kamate na kredite znači nova odluka guvernera Europske banke

Financijska institucija koja je godinama funkcionirala isključivo kao ulagački servis ultrabogatih, okreće se potrošačkom kreditiranju i prikupljanju štednje doslovno i od – sirotinje, jer je minimalni depozit jedan dolar. U sklopu brenda Marcus, zasad samo u Americi, nude nenamjenske kredite od 3500 do 30 tisuća dolara uz fiksnu kamatnu stopu koja iznosi od 6,99 posto do astronomskih 23,99 posto za dulji rok otplate, s obzirom na to da krediti nemaju instrumente osiguranja.

U odnosu na brojke s kojima inače barataju njihovi klijenti, ti su iznosi zaista “kikiriki”. No, premda stubokom mijenjaju strategiju, ni ovaj put ih ne zanima realna ekonomija: ako nije posrijedi financijalizacija, onda je potrošnja. I to ponovo rizična, bez ikakvih kolaterala. U skladu s visokom cijenom posuđivanja, davat će i veću kamatu na depozite.  

Agrokor IMOVINA ĆE NA BUBANJ Agrokor sve založio: Ledo, Belje, Vupik, Jamnicu...   krediti Oporavak HUB: Hrvatska više ne bilježi znatan pad kredita APN GUŽVA DO STANA Prava navala: APN objavio koliko je stiglo zahtjeva za subvencionirane kredite
Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima