Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

GM napokon izranja iz krize i počinje otplaćivati 6,7 milijardi dolara zajma

General Motors
AFP
18.11.2009.
u 12:08

U prva tri mjeseca nakon izlaska iz stečaja novi GM generirao je 3,3 milijarde dolara u gotovini.

General Motors, američki automobilski div koji je lani otišao u zaštićeni stečaj te se potom kao nova tvrtka vratio na tržište, trebao bi do kraja godine početi otplaćivati zajam američkoj vladi.

GM je, naime, uspio stići do gubitaka od najmanje 90 milijardi dolara te je bio prisiljen podnijeti zahtjev za stečaj i zatražiti enorman kredit i izravnu pomoć američke vlade.

Pomoć od 50 milijardi dolara koju je Obamina administracija pružila GM-u osigurala joj je 60 posto vlasništva tvrtke. Država planira prodati svoj udio kada dionice preustrojenog GM-a ponovno budu uvrštene u burzovne kotacije.

U prva tri mjeseca nakon izlaska iz stečaja novi GM generirao je 3,3 milijarde dolara u gotovini, što pruža nadu u dobar put oporavka od bankrota. Napredak je postignut mjerama smanjenja troškova u obliku rezanja radnih mjesta i zatvaranja dilera.

Gubitak u trećem tromjesečju iznosio je 1,15 milijardi dolara, a ta je svota iznenadila analitičare. “Brojevi su ohrabrujući”, izjavila je za Bloomberg Maryann Keller, predsjednica konzultantske tvrtke Maryann Keller & Associates.

“I vidi se da je vlada dala GM-u reorganiziranu bilancu koja ga čini konkurentnijim na tržištu”, kazala je. GM-ovih 8,375 posto obveznica s dospijećem u 2033., koje će se pretvoriti u kapital nove tvrtke, skočilo je sa 2,63 centa na 20,3 centa na newyorškoj burzi u ponedjeljak.

Zaključna cijena na toj razini najviša je od siječnja. GM planira do kraja ove godine početi otplaćivati zajam američke vlade u visini od 6,7 milijardi dolara. GM se sprema vratiti i 1,4 milijarde dolara vrijedan kredit koji mu je odobrila kanadska vlada uz ritam povrata od 200 milijuna dolara po tromjesečju.

Ključne riječi

Komentara 3

KI
kiseljali
14:24 18.11.2009.

lako je njima, oni izmisle virus svinjske gripe, potom prodaju antivirusno cjepivo za $50.000.000,00.. i izvade se u dva-tri mjeseca.. a mi? .. mi izmislimo novog predsjednika i potonemo 50 godina natrag u mrak i tamu, zauvijek nepovratno..

OB
-obrisani-
12:23 18.11.2009.

Polako Tanja, GM prodaja je rezultat programa cash for clunkers. Vidjeti cemo kako ce dalje.

BA
BanovinaHrvatska
12:42 19.11.2009.

Ameri trce po svijetu i kritiziraju drzavne subvencije a sada su dali svojim tvrtkama najvece subvenicije u novijoj povijesti. Svedski,Norveskii ili Svicarski model treba Hrvatskoj a nikako liberalno uvozna politika koja unistava proizvodnju, sve treba imati zastitne mehanizme do nekee granice pa i slobodno trziste. SLOVENSKI PROIZVODJAC BOJA DRZI 70% , DOK DRUGI PROIZVODJAC BIJELE TEHNIKE TAKODJER IZ SLOVENIJE DRZI 60% TRZISTA. TAKVA PRAKSA JE SKANDAL I NIJE DOBRA I TREBAMO NAPRAVITI NACIONALNI PROGRAM BEZ IMALO POLITIKE ,NEGO SAMO STRUKA.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije