Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Postignuće

Globalni uspjeh hrvatskog brenda Highlander: Postao najveća svjetska planinarska serija evenata

HIGHLANDER
Foto: Mohamed Takima/Cairo Gyms
1/7
17.12.2020.
u 08:37

Egipatske piramide kao impresivna kulisa najave HIGHLANDER-a 2021.

Godina koja je sad već gotovo iza nas, donijela je za sobom duboke i važne promjene te je uvelike utjecala na živote ljudi diljem svijeta. Iako će ju mnogi sagledati u negativnom kontekstu, 2020. se može promatrati i s drukčijeg stajališta, onog u kojem smo se na neki način vratili izvornim vrijednostima i shvatili važnost nematerijalnih stvari koje smo dotad uzimali zdravo za gotovo; poput svježeg zraka, topline sunca, mirisa stabala i zemlje pod nogama. Ova godina naučila nas je cijeniti majku prirodu, a sve veći broj je onih koji su svoj novi hobi pronašli – na planini. Planinarenje je ujedno i aktivnost koja se uspješno može izvoditi i u uvjetima epidemije, jer se u potpunosti odvija na otvorenom, u prirodi, s razmakom.

To su davno shvatili Igor Mlinarević, Jurica Barać i Andrej Mlinarević, trojica prijatelja iz Osijeka, strastveni zaljubljenici u planine i hiking, koji su jučer službeno predstavili HIGHLANDER program za 2021. godinu na jednoj od najimpresivnijih lokacija na svijetu – ispred egipatskih piramida u Gizi, nedaleko od Kaira. I kao što piramide spadaju pod 7 svjetskih čuda, tako je i ovo predstavljanje HIGHLANDER 2021. u Egiptu svojevrsno čudo za sebe. Naime, organizatori ovog life-changing long-distance planinarskog događaja porijeklom su iz Slavonije, područja u kojem caruje ravnica, a upravo su oni osmislili HIGHLANDER planinarsku priču koja polako osvaja cijeli svijet i postaje globalni fenomen.

Razlog odabira upravo Egipta kao lokacije predstavljanja programa za 2021. leži u činjenici kako su upravo egipatski beduini, nomadski narod,  bili jedni od prvih hike-era na svijetu. Dok su beduini ispisali povijest kao prvi hikeri i osvajači brojnih planina na Arapskom poluotoku, Bliskom istoku i u sjevernoj Africi, Hrvati ispisuju povijest pokrenuvši najveću seriju planinarskih evenata na svijetu.

„Zajedno sa svojim timom bavim se eventima više od deset godina i do sada smo prošli sve osim samog vrhunca, a usudio bih se reći da je to upravo HIGHLANDER. Organizirali smo sve od svjetskih prvenstava do jednosatnih evenata, što u Hrvatskoj, što van Hrvatske, no izgraditi vlastiti brand i seriju događaja te biti u vodećoj poziciji na svjetskoj razini- to je vrhunac. Rekao bih da sad imamo sve predispozicije da HIGHLANDER postane ono što je Ironman u triatlonu. Puno je faktora koji su doveli do ovoga, ali od najvažnijih bih istaknuo genijalan tim ljudi, jako puno rada i odricanja te fleksibilan poslovni model.

S ovim iskorakom ubacujemo u još veću brzinu i krećemo ka tome da u idućoj godini HIGHLANDER proširimo na još barem 10 tržišta (tu primarno govorim o velikim tržištima kao što su Amerika, Ujedinjeno kraljevstvo, Australija, Kina, Njemačka, Brazil...), da privučemo kvalitetne investitore i da kroz pet godina imamo milijun sudionika na našim događajima globalno. Želja nam je da na svakoj ozbiljnijoj planini na svijetu imamo HIGHLANDER avanturu i da vratimo ljude nazad u prirodu. Mislim da svaki uspjeh u našoj okolini svaki sljedeći uspjeh čini lakšim jer raste motivacija, interes na kraju i nada baš kao što je nas motivirao uspjeh Mate Rimaca, Nanobita ili Infinuma – trebamo bodriti jedni druge i vjerovati da možemo jer onda zaista i možemo“, izjavio je Jurica Barać, HIGHLANDER, CEO.

"Avantura života" glavni je moto HIGHLANDER-a, a organizatori ističu kako to nije utrka, stoga nemaju natjecatelje, nego sudionike, koji nakon što prođu stazu, dobiju status HIGHLANDER-a i planinarski bedž (umjesto medalje). Sudionici su na stazi samoodrživi. Sve što trebaju za petodnevni boravak u prirodi nose na svojim leđima, u svojim ruksacima (poput šatora, vreće za spavanje, kuhala, prve pomoći..., dok organizator osigurava hranu, logistiku i podršku za vrijeme događaja. Lokacije na kojima se HIGHLANDER održava pažljivo su odabrane, a uključuju poznate planine, nacionalne parkove i regije poznate po specifičnim prirodnim bogatstvima. Sudionici biraju između dužine staze od 100 km (5 dana, HIGHLANDER), 55 km (3 dana, HIGHLANDER 55) i 30 km (30 sati, HIGHLANDER EXPERIENCE). Jedan od najvažnijih ciljeva ovog događaja jest promocija aktivnog i zdravog načina života kroz planinarenje, kao i očuvanje i briga za prirodu koju ostavljamo generacijama u nasljeđe, promovirajući tzv. Leave No Trace filozofiju, a želja im je da u budućnost HIGHLANDER događaj(i) zasluži status "100% Green Eventa". Da je ovo prava avantura života, dokazuje i činjenica da je HIGHLANDER-ov ambasador jedan od najboljih svjetskih alpinista i osvajač najviših svjetskih vrhova Stipe Božić, koji je najviši vrh svijeta Mount Everest osvojio čak dva puta.

U Hrvatskoj se HIGHLANDER održava na našoj najpoznatijoj planini – Velebitu, a 2020. održan je 4. put. Uz to, HIGHLANDER ima svoje inačice u zemljama kao što su Srbija (Stara Planina), Bosna i Hercegovina (Blidinje), Crna Gora (Durmitor), Austrija (Murau) i Grčka (Olimp), a upravo su na jučerašnjoj press-konferenciji održanoj u Egiptu najavljene nove države koje će se pridružiti ovom uistinu zadivljujućem popisu; Maroko (Toubkal), Portugal (Melgaço), Sjeverna Makedonija (Ohrid), Španjolska (Duero-Douro),  Saudijska Arabija (Abha), Ujedinjeni Arapski Emirati (Ras Al Khaimah), Slovenija (Julijske Alpe), Rusija (Kavkaz) i već spomenuti Egipat (Qusoor El Arab). 

Godina na izmaku naučila nas je mnogočemu, a godina ispred nas savršeno je vrijeme da primijenimo naučeno. HIGHLANDER će možda započeti kao planinarska avantura, ali će s vremenom postati avantura života, putovanje koje će vas odvesti kroz predivan i raznolik krajolik, najljepše planinarske staze, beskonačne šume i moćne planine, ali prije svega putovanje na kojem ćete spoznati pravog sebe.

Više informacija potražite na: https://highlanderadventure.com/

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar PatriaCro
PatriaCro
12:01 17.12.2020.

Koliko se Hrvatska u proteklih godina razvija. Milijuni i milijardi stranih investicija u hrvatsku pamet. Svaka čast. Bravo Plenki i HDZ.

DU
Deleted user
11:05 17.12.2020.

Mogli su biti malo inovativniji u nazivu. Highlander je inače poznata marka planinarske opreme i po naslovu sam mislio da se možda radi o tome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije