Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROGNOZA

Globalna ekonomija raste najviše od 2011., ali se nejednakost ne smanjuje

siromaštvo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
09.06.2017.
u 12:45

Generalni tajnik OECD-a Angel Gurria poručio je da trebamo inkluzivniju globalizaciju koja radi za sve, usmjerenu na dobrobit ljudi

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) popravila je svoje prognoze globalnog gospodarskog rasta iz ožujka: smatraju da će svjetska ekonomija u ovoj godini rasti po stopi od 3,5 posto, a u sljedećoj po 3,6 posto, što je najbolji rezultat od 2011. Prije tri mjeseca za ovu su godinu još prognozirali povećanje BDP-a od 3,3 posto. Što to uistinu znači za globalno blagostanje?

Generalni tajnik OECD-a Angel Gurria upozorio je da ovakav rast nije dovoljan da bi zadovoljio očekivanja vezana uz bolji životni standard i smanjenje rastućih nejednakosti u primanjima. Usto, mogle bi ga ugroziti protekcionističke politike nekih država.

– Trebamo inkluzivniju globalizaciju koja radi za sve, usmjerenu na dobrobit ljudi – smatra Gurria.

OECD-ovi su analitičari zadržali prognozu rasta za Veliku Britaniju od 1,6 posto u 2017. i jedan posto u 2018., no smatraju da će zbog Brexita usporiti sljedećih godina: očekuju smanjenje potrošnje zbog rasta cijena i nižih plaća. S druge strane, rast eurozone poduprijet će Njemačka za koju je prognoza poboljšana sa 1,6 na 1,8 posto i za ovu i za 2018. Prognoza za SAD prilično je spuštena; s 2,4 posto u 2017. i 2,8 posto u 2018. na 2,1 i 2,4 posto.

Pozitivne učinke slabljenja dolara poništit će odgađanje rezanja poreza i potrošnje u infrastrukturnim projektima. Nešto manje od prijašnjih očekivanja oslabit će i kineski rast: na 6,6 posto u ovoj i 6,4 posto u sljedećoj godini, zahvaljujući poticanju potrošnje koja povećava izvoz i oporavak azijske trgovine. Rezultat je povećanje volumena svjetske trgovine na 4,6 posto, što je gotovo dvostruko više nego 2016.

Usto, prognoza za Indiju poboljšala se na 7,3 posto u ovoj i 7,7 posto u 2018., a pomak nabolje ima i Japan čiji će BDP rasti 1,4 posto u 2017. i 1 posto u 2018.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije