Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.01.2017. u 18:49

Što se dogodilo u vezi s Brexitom ili na američkim izborima? Prevladale su predrasude

Globalizaciji nije došao kraj odlukom Britanaca da izađu iz Europske unije ili pobjedom Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima iako Trump želi uvesti i neke protekcionističke mjere. Nije riječ o sukobu globalizacije i antiglobalizacije, već o oblicima egoizma koji jačaju u nekim slojevima društva.

Potvrdio je to ovih dana sudjelujući na savjetovanju na rimskom sveučilištu Roma Tre i indijski ekonomist i filozof Amartya Sen (84), dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju 1998. i profesor na Harvardu, rekavši: “Ono što se događa nema mnogo veze s globalizacijom. Pogledajmo prosvjede otprije nekoliko godina. U Genovi na sastanku G8 (sedam industrijski najrazvijenijih zemalja i Rusija, op. a.) 2001. godine protiv globalizacije su prosvjedovale skupine iz cijeloga svijeta, čak i iz Novog Zelanda. No, skupine ‘no global’ zapravo žele drukčiji model globalizacije. Sučeljavanje je, dakle, oko modela.“

Pritom je važno i pitanje demokracije, ni jedna vlada ne može učiniti ono što ljudi ne dopuštaju, a onda na vidjelo izlazi problem stupnja obrazovanja i kulture. Što se dogodilo u vezi s Brexitom ili na američkim izborima? Prevladale su predrasude. Nije u pitanju bilo globalizacija da ili ne, već da se donose odluke na temelju predrasuda o nekim posljedicama ekonomskih promjena koje su stalne. A u tranziciji ima i pobjednika i gubitnika. Oni jači, odnosno država, zajednica, društvo moraju pomoći marginaliziranim skupinama jer će se one u suprotnome osjećati napuštenima. Tada nastupaju osobe poput Trumpa i iz njih izvlače bijes koji se onda usmjerava protiv establišmenta.

Stalna je i rasprava o velikim i sve većim ekonomskim razlikama između juga i sjevera. A razlike su u privilegijima. Sjever uživa privilegije koje bi trebalo proširiti i na jug, koji ih nema. Obveza sjevera trebala bi biti solidarnost prema jugu jer si sjever, što je najvažnije, tu solidarnost može priuštiti čak i bez smanjenja svog standarda. Na djelu je, dakle, egoizam, a ne dvojba globalizacija ili antiglobalizacija.

>> Kraj jedne ere: 9 stvari po kojima ćemo pamtiti Baracka Obamu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije