Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prognoze

Globalna će ekonomija u 2010. rasti brže od očekivanih 4,2 posto

mmf
AFP
22.04.2010.
u 08:14

U MMF-ovu ekonomskom izvještaju izražava se zabrinutost zbog nastavka pomanjkanja bankarskih kredita i sumnja u opcije koje vlade imaju na raspolaganju za poticanje ekonomije.

Globalna ekonomija ove će godine rasti brže od očekivanih 4,2 posto, smatraju u Međunarodnome monetarnom fondu. Doduše, smatraju i da će gospodarstvo na mnogim razvijenim tržištima ostati ''mlako'', a trebat će riješiti i visoke razine državnog duga.

Upravo zato vlade moraju nastaviti mjere ekonomskih poticaja i u 2010. MMF prognozira da će se, primjerice, oporavak britanskog gospodarstva nastaviti umjerenim tempom, uz slabu funtu koja će pomoći povećanju izvoza. Pad funte pomoći će buđenju zaspale domaće potražnje. Kako je navedeno u posljednjem ekonomskom izvještaju MMF-a, koje prenosi BBC, zabrinuti su zbog nastavka pomanjkanja bankarskih kredita, što će se vjerojatno produžiti, dok banke povećavaju svoje kapitalne baze. Sumnjičavi su i u pogledu opcija koje vlade imaju na raspolaganju za poticanje ekonomije. Vlade širom svijeta već su rekordno smanjile kamatne stope kako bi potaknule potražnju.

- Glavna je briga da je prostor za manevre ekonomske politike u mnogim razvijenim gospodarstvima ili iscrpljen ili vrlo limitiran - kažu u MMF-u.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije