Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ECOFIN

Globa državama članicama EU koje ne smanjuju dug

György Matolcsy
The Council of the EU
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
15.03.2011.
u 17:34

Zemlja čiji dug premaši 60% BDP-a mora poduzeti mjere za njegovo dostatno smanjenje čak i ako joj je proračunski manjak manji od 3%

Ministarsko Vijeće EU za gospodarstvo i novčarstvo (ECOFIN) prihvatilo je u utorak pet uredba i jednu smjernicu što ih je predložila Europska komisija, a kojima je cilj učvrstiti proračunsku stegu u državama članicama Europske unije. Naime, kako je naglasio predsjedatelj ECOFIN-a u ovome polugodištu mađarski ministar gospodarstva György Matolcsy, dosadašnji propisi nisu dostatno smanjili javni dug u državama članicama niti su uravnotežili makroekonomske pokazatelje. Ovi propisi odnosit će se i na Hrvatsku kada uđe u EU.

Novim se europskim zakonima preobražava Savez za postojanost i rast (SGP), koji je temelj zajedničke valute eura. U njegovu se preventivnu grana uvode mjerila za troškove, prema kojima godišnji rast troškova ne smije premašiti srednjoročnu stopu rasta BDP-a.

Korektivna grana SGP-a propisuje da zemlja čiji dug premaši 60 posto BDP-a mora poduzeti mjere za njegovo dostatno smanjenje čak i u slučaju da joj je proračunski manjak manji od tri posto BDP-a. Dostatna stopa smanjenja je, propisuje se, najmanje jedna dvadesetina razlike duga iznad 60 posto godišnje tijekom trogodišnjega razdoblja.

Hoće li se neku zemlju kazniti, ovisit će i o njezinim obvezama prema dugu u privatnome sektoru te o troškovima starenja. Od toga će se, na zahtjev Poljske i još nekih novih država članica, odračunati troškovi mirovinske preobrazbe.

Zemlje prekršiteljice koje su uvele euro kaznit će se postupno rastućim globama. Najniža, 0,2 posto BDP-a, može im se odrezati već pri pokretanju postupka zbog prevelikoga duga. Ne poštuje li preporuke Vijeća EU za smanjenje duga, kazna će rasti.

Države članice ECOFIN-a također je obvezao prihvatiti višegodišnje fiskalno planiranje da bi se ostvarili srednjoročni ciljevi EU. Proširit će se i nadzor nad gospodarskim politikama država članica te će se uspostaviti ustroj za sprečavanje i ispravljanje prevelikih makroekonomskih neravnoteža, sa sustavom za rano upozoravanje. Potonji će pratiti niz gospodarskih pokazatelja, a slijedit će mu svakoj zemlji prilagođena stručna raščlamba.

Utvrdi li se u nekoj članici prevelika neravnoteža, Vijeće EU pozvat će je da prihvati plan djelovanja usmjeren na njezino ispravljanje u zadanome roku. Utvrdi li Vijeće da država članica takav plan nije prihvatila ili ga ne provodi, može joj odrezati globu od 0,1 posto godišnjega BDP-a.

Kazne će predlagati Europska komisija, a Vijeće ih neće usvajati uobičajenom kvalificiranom većinom, nego će takva većina biti potrebna za moguće odbacivanje EK-ova prijedloga. Tako će zemlja prekršiteljica imati manje izgleda izbjeći globu, koju će uplatiti u fond za pomoć zemljama s platnim teškoćama.

Mađarsko Predsjedništvo EU uputit će ovaj prijedlog Europskome parlamentu, koji bi ga konačno prihvatio na plenarnoj sjednici u lipnju.

Ključne riječi

Komentara 19

KU
kukuriku
18:12 15.03.2011.

kako cé Hrvati glasati za Eu,..kada porid EK-pristupnog programa´(jedino) za Hrvatsku- \"journey to the center of the earth\"- jos´nas cékaju i EU-Globe ??

B6
Booyaka 619
18:42 15.03.2011.

Opaa, o ovome HDZ mudraci-europejci nisu razmišljali... Sada kreće priča: \"Jaco, vuci ručnu..\", sada će i HDZ postati stranka \'euroskeptika\'...

DE
deželan
19:12 15.03.2011.

Globa državama članicama EU koje ne smanjuju dug ----------------------------------------------------------------------------------------- To je pravilni ukrep. Država se v večini zadolžuje, ker na sebi ne prihrani popolnoma nič. Število javnih uslužbencev se ni zmanjšal, plače imajo take kot v konjukturi, nakupovanje dragih avtomobilovov se nadaljuje, oboroževanje poteka nemoteno. Globo moramo zaračunati vladi ali strankam, ki vse to pustijo le zato da lahko vladajo !! lp

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije