Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekonomska kriza

Gligorov: Gotovo je, euro treba pasti na razinu dolara

Vladimir Gligorov
Petar Glebov/Pixsell
23.11.2011.
u 20:00

Gligorov ne vjeruje da će eurozona sanirati financijsku i krizu javnih dugova a da znatnije ne oslabi tečaj eura

Europa je dovoljno bogata da može riješiti problem dugova, ali ne postoji spremnost da se to učini. Vlade se ne mogu dogovoriti tko će koliki dio duga otplatiti. Čak ni Italija ne može dulje od dvije godine podnijeti cijenu zaduživanja od 7 posto a da ne ode u bankrot, upozorio je Vladimir Gligorov. Za Hrvatsku bi to značilo da nas svako zaduživanje više od 3 ili 4 posto vodi u tom smjeru. Gligorov ne vjeruje da će eurozona sanirati financijsku i krizu javnih dugova a da znatnije ne oslabi tečaj eura.

– Trenutačna je stabilnost tečaja eura varava. Neki smatraju da bi euro trebalo devalvirati i izjednačiti ga s dolarom. Devalvacija bi mogla ispasti dobra jer bi mogla dovesti do stabilnosti financijskog sustava i povećanja konkurentnosti europskih gospodarstava. Sanacija financijske i dužničke krize u Europi nije moguća bez slabljenja eura – kazao je Gligorov.

Dodao je da bi to moglo dobro ispasti i za Hrvatsku, koja je visoko euroizirana zemlja, kao i za ostale države na periferiji. Gligorov smatra da će devalvacija eura postati aktualna onog trenutka kada investitori prestanu ulagati u njemačke obveznice i kapital napusti Europu, što se jučer već počelo i događati.

– U osnovi svega što se događa klasična je spororazvijajuća bankarska kriza koja se odvija preko državnih obveznica – rekao je Gligorov.

Komentara 41

GO
GOD OVERRODE YOUR MIND
20:18 23.11.2011.

je...istina i još se mora uvesti porez na sve kineske ili interkontinentalne robe jednostavno i usa i eu mora okrenuti ekonomiju prema vlastitim, a nikako uvoznim proizvodima i tako srezati troškove prijevoza nafta je u svemu tome bitan faktor ii ona se što prije mora napustiti kao energent i ekološki je zahtjev taklav, a isto tako i financijski

OB
-obrisani-
20:22 23.11.2011.

Gligorov je u pravu . Ljudi Bozji ,kako britanski pound i EU euro mogu biti jaci od americkog dollara...... Vec par godina sam tvrdio kako ce tu doci do velikog poravnavanja

RS
roland_song
21:17 23.11.2011.

e moj novinaru. pa ko je taj gligorov. sta je taj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije