Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rasprodaja

Fructal prodan Nectaru, ponudu dala i Stanić grupa

\'fructal_nnn_unu_240511\'
Arhiva VL
26.07.2011.
u 17:03

Riječ je o transakciji vrijednoj 48 milijuna eura, od čega se 13 milijuna eura odnosi na dug tvrtke Fructal.

Nakon što su prošle godine prodali Cocktu, točnije Droga Kolinsku hrvatskoj Atlantic grupi, Slovenci su dogovorili prodaju još jednog jakog brenda – Fructala. Jedan od najpoznatijih proizvođača sokova na ovim prostorima prodaje se srbijanskoj tvrtki Nectar, a riječ je o transakciji vrijednoj 48 milijuna eura, od čega se 13 milijuna eura odnosi na dug tvrtke Fructal.

Odluku o prodaji donio je u ponedjeljak NO Pivovarne Union, s tim da zeleno svijetlo ovom poslu trebaju dati dioničari Pivovarne Laško na skupštini u subotu. Union je dio grupacije Pivovarne Laško, koja već neko vrijeme zbog nagomilanih dugova prodaje nematično poslovanje (udjel u Mercatoru, novine Delo itd.). Zanimljivo, u igri za kupnju Fructala bila je i splitska Stanić grupa.

– Bili smo zainteresirani za kupnju Fructala i to na temelju strateške odluke od prije nekoliko godina da uđemo u proizvodnju temeljenu na domaćoj sirovini i Fructal bi se jako dobro uklopio u naš sustav. Pregovarali smo, obavili dubinsko ispitivanje i dali ponudu. Mislim da smo bili blizu – rekao nam je Slobodan Juračić, potpredsjednik Stanić grupe, koja ima razgranat trgovačko-distributivni biznis u Hrvatskoj i BiH.

Vlasnici Nectara u utorak su na konferenciji za novinare u Ljubljani istaknuli kako očekuju povrat uloženog novca u kupnju Fructala u roku od sedam godina. Tom su prilikom rekli i kako su aktualni Nectarovi prihodi od prodaje oko 90 milijuna eura. Fructal je lani imao prihode od 53,1 milijun eura, što znači da će novonastala grupacija imati prihode veće od milijardu kuna. To je otprilike kao Agrokorova Jamnica, iz koje u utorak nismo uspjeli dobiti reakciju na najnoviju konsolidaciju u regiji.

Ključne riječi

Komentara 6

ZO
zoki385
21:58 26.07.2011.

fructal u gubitku? ovo me je jako iznenadilo, budući da je prije 20-ak godina bila najmoćnija tvornica u ovom dijelu europe. i eto, nektar da ih kupi. odoše crnogorci u europu prije nas. :-))

MI
Mig21
11:51 27.07.2011.

Kakvi sad Cgorci? Nektar je 100% srpska firma!

TO
Tot
17:31 27.07.2011.

kupiti ovu tvornicu bio je jako glup potez od bilo koga.....fruktal više nije ni sjena brenda kakav je bio prije dvadesetak godina... danas stvarno svatko proizvodi sokove, bačen novac,slovenci nikad ne prodaju nešto profitabilno....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije