Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Francuskoj isporučen najskuplji brod sagrađen u Brodosplitu

Na dvanaest paluba brod može prevesti 750 putnika. Ima 200 kabina, opsluživat će ga 56 članova posade. U garažama može primiti 200 osobnih i 230 teretnih vozila.
13. prosinca 2011. u 15:07 12 komentara 75 prikaza
piana
Foto: VL

Brod Piana (tzv. ro-pax) namijenjen prijevozu putnika, teretnih i osobnih vozila te opasnog tereta splitski brodograditelji predali su danas vlasniku, francuskoj brodarskoj kompaniji SNC Navale STEF-TFE.

Ovim su škverani uspješno završili gradnju jednog od najsloženijih, a ujedno i najskupljeg projekta u povijesti Brodosplita. Brod je vrijedan oko 150 milijuna eura, jedan je od najskupljih građenih na hrvatskim navozima.

Piana je brod u potpunosti sagrađen bez državnih subvencija. Njegovom gradnjom Brodosplit je ostvario pozitivan rezultat i primopredajom državi vratio oko milijardu kuna avansnih jamstava koja su bila izdana za gradnju.

Ugovor za gradnju potpisan je u srpnju 2008., a gradnja je počela godinu dana zatim. Brod Piana plovit će na liniji između Marseillesa i Bastije na Korzici. Vrlo je sofisticiran i tehnički zahtjevan. Dugačak je 180 metara, širok 30,50 metara, ima korisnu nosivost od 11.300 tona. Na dvanaest paluba može prevesti 750 putnika, ima 200 kabina, opsluživat će ga 56 članova posade. U garažama može primiti 200 osobnih i 230 teretnih vozila. Pokreću ga četiri motora koja mu omogućavaju brzinu od 24 čvora. U slučaju kvara jednog od dvaju parova motora, brod s drugim nastavlja plovidbu.

Gorenje
Održavanje rublja
Mirisali su majice ispitanika nakon sat vremena intenzivnog treninga: Majice zapečatili u plastične vrećice kako miris ne bi isplahnuo
  • xnet0822:

    Hm, ovaj brod je 89 metara manji od nekadašnjeg Titanica ... Mogli su sagraditi novi Titanic, a ne ovo !

  • dreamteam:

    Ovo je vrijedan i lijep primjer da mozemo uspjesno graditi dobre brodove Mzemo konkurirati i francuskim brodogradilistima. Trebamo nastaviti ovako i pokazati Europi nase zannje i sposobnost.

  • james49:

    Kada bi gradili ovakove i slične brodove (znanje imamo dokazano) brodogradnja i prateča industrija bi se sigurno izvukli. Tankeri, bullcarieri i slični nek idu u Kinu i Koreju. Čestitam!