Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povisio kaznu

Francuski sud potvrdio kaznu Uberu zbog obmanjujućih oglasa

uber
Foto: Reuters/PIXSELL
08.12.2015.
u 15:25

Zaključili su da je Uber netočno oglašavao uslugu UberPOOP prilikom lansiranja u veljači 2014.

Francuski prizivni sud potvrdio je presudu protiv kompanije za usluge taksiranja posredstvom aplikacija Uber, odrezavši joj novčanu kaznu od 150 tisuća eura zbog obmanjujućeg oglašavanja.

Francuska je u siječnju zabranila Uberovu povoljnu uslugu UberPOP koja je omogućavala vozačima bez odgovarajuće dozvole da pružaju usluge taksiranja koristeći se pritom vlastitim automobilima.

Slične su zabrane naknadno usvojene i u Belgiji, Njemačkoj i Nizozemskoj, dok Uber i dalje može pružati uslugu taksiranja za koju naplaćuje punu cijenu i angažira profesionalne vozače.

Ujedno je Uber u Francuskoj nastavio pružati uslugu UberPOP nekoliko mjeseci nakon zabrane, što je u lipnju izazvalo niz nasilnih prosvjeda sindikata taksista, uključujući paljenje automobila i napade na Uberove vozače i putnike.

Konačno je kompanija sa sjedištem u San Franciscu u srpnju ugasila spornu uslugu nakon što su dva njezina čelnika u Francuskoj uhićena a Uber se našao na optuženičkoj klupi zbog "obmanjujućih metoda oglašavanja i udruživanja radi nezakonitog pružanja usluga taksiranja".

Prizivni je sud u ponedjeljak povisio kaznu s početnih 100 tisuća, odrezanih u listopadu 2014., na 150 tisuća eura. Zaključili su da je Uber netočno oglašavao uslugu UberPOOP prilikom lansiranja u veljači 2014.

Ustavni je sud u rujnu potvrdio zabranu.

Uber se u međuvremenu svrstao među najvrednije inovativne kompanije u svijetu, uz procijenjenu vrijednost od 50 milijardi eura i širenje poslovanja na više od 50 zemalja, uključujući Hrvatsku.

>> Do siječnja svi taksisti u bijelo? Ne bu prošlo!

Komentara 1

UP
uprolazu123456
15:45 08.12.2015.

eto svi stite svoj narod, a uberu je jedini cilj da zaradi i lovu odnesu doma

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije