Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Fortenova u ekskluzivnim pregovorima s tvrtkom Nomad Foods oko Leda

Nomad Foods kompanija je s izvrsnim investicijskim i operativnim postignućima i jasnim fokusom na segment zamrznute hrane u Europi, kažu iz Fortenove
11. siječnja 2021. u 13:09 8 komentara 1511 prikaza
Ledo
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Postupak prodaje Leda plus, Leda Čitluk i Frikoma, kompanija koje uz još nekoliko manjih povezanih društava čine poslovno područje zamrznute hrane Fortenova grupe, ulazi u završnu fazu. Nakon što je nekoliko interesenata odradilo dubinsko snimanje, proces se nastavlja ekskluzivnim pregovorima s tvrtkom Nomad Foods. Ta je britansko-američka kompanija nakon detaljnog snimanja očito izašla s najboljom ponudom i izborila ekskluzivitet daljnjih pregovora.

U SKLOPU BELJA Fortenova preuzela osječku mljekaru: 'Otvaramo novu perspektivu za Slavoniju'

Poziv za tzv. due diligence inicijalno je bio upućen i norveškoj Orkli te konzorciju češke investicijske kompanije Emma Capital i grupacije J&T, a u domaćim se poslovnim krugovima spekuliralo da se u igru bila vratila i Podravka.

Iz Fortenova grupe potvrdili su da su odlučili krenuti u sljedeću fazu procesa ulaskom u ekskluzivne pregovore s Nomad Foodsom, a James Pearson, izvršni direktor za financije pritom ističe kako je riječ o kompaniji s izvrsnim investicijskim i operativnim postignućima i jasnim fokusom na segment zamrznute hrane u Europi.

“Ima još, naravno, jako puno posla te treba ispuniti niz uvjeta prije nego što postignemo konačni dogovor, ali svakako očekujemo da ćemo u tome uspjeti”, naglašava Pearson.

Ledo PROMO Uspješna poslovna godina za Ledo – 32 nova proizvoda i 2 prestižne nagrade, posljednja novost velike King čaše

Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe kaže pak kako Fortenovin “krajnji cilj, osim maksimiziranja vrijednosti, i dalje ostaje zaključenje transakcije sa strateškim partnerom koji će dati maksimalan doprinos daljnjem razvoju poslovnog područja zamrznute hrane te prepoznati punu vrijednost i potencijal ove djelatnosti i ljudi koji u njoj rade”.

Ova je transakcija za Fortenovu, kaže, dio procesa optimizacije kapitalne strukture koji će joj omogućiti daljnji razvoj. Faza ekskluzivnih pregovora trebala bi biti dovršena krajem prvog kvartala potpisivanjem kupoprodajnog ugovora. U tom slučaju za zaključenje transakcije trebalo bi još samo ishoditi regulatorna odobrenja, pa bi njezino konačno dovršenje bilo realno očekivati tijekom ljeta.

Viralni recept
Recept za pečeni krumpir 'srušio' internet: Ova metoda i začini spoj su koji čine savršenstvo
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • klinicki.mrtav:

    Šta? Nešto se proizvodi u Hrvatskoj? Odmah to prodati ili dati u koncesiju za 1 kunu godišnje.

  • trpimirprvi:

    Manjinski dioničari koji su imali više od 50%dionica Leda ostali bez kune. Pljačka u režiji Hdz i grupe Borg. I nikom ništa.

  • Novinari Večernjeg lažu:

    O ne, to je kraj hrvatskog sladoleda. Morat ćemo jesti bezukusno smeće koje nam prodaju strane firme.