Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUDBINA škverova

Fondovi za gospodarski razvoj na razgovorima u brodogradilištima

'13.03.2012., Rijeka - U brodogradilistu 3Maj porinut je tanker za svedsku kompaniju Wisby Tankers. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL'
'Nel Pavletic/PIXSELL'
Autori: Gojko Drljača, Valentina Wiesner Mijić
17.04.2012.
u 23:53

Javna je tajna da je Vlada Jadranke Kosor i osnovala FGS-ove kao spasonosno rješenje za brodogradilišta, ne upali li ništa drugo

Predstavnici Fondova za gospodarski razvoj Prosperusa, Nexusa i Questusa, ovih su dana vodili razgovore o načinima preuzimanja brodogradilišta 3. Maj i Brodotrogir. Premda su na izravne upite u početku to žučno opovrgavali, točnost te informacije nam je naposlijetku potvrđena iz krugova bliskih Borislavu Škegri.

Sve opovrgavali

Ispostavilo se da su ideje o mogućem ulasku kineskih ili ruskih investitora, koje su se širile iz Vladinih krugova, čista imaginacija, a sudbina brodogradilišta rješavat će se ponovo domaćim kapitalom. Uostalom, javna je tajna da je Vlada Jadranke Kosor osnovala FGS-ove upravo kao zadnje rješenje, dođu li brodogradilišta u bezizlaznu situaciju i ne pojave li se adekvatni investitori. Crni scenarij sad se obistinio, a problem će se napola rješavati državnim novcem, s obzirom da država u investicijama FGS-ova sudjeluje s 50 posto kapitala.

- Ovo mi je prvi glas o tome, mi kao pojedinačni fond sigurno ne idemo u takvu investiciju, otkud nam sredstva za to... - izjavio je na upit o ulasku u sektor brodogradnje Marko Makek, član uprave Nexusa.

Nije previše lagao. Uistinu ne mogu ući sami u taj projekt. Sličnim riječima ideja je opovrgnuta i u Prosperusu, doduše neslužbeno. Uime svih FGS-ova izjasnila se Mirna Marović, predsjednica Hrvatske Private Equity i Venture Capital asocijacije, prilično iznervirana novinarskim pitanjem.

Rješenje „u paketu“

- To apsolutno nije istina. Ako se pregledavaju i čitaju određeni projekti, to je još jako daleko od odluke o investiranju. Fondovi pregledavaju stotine projekata, nakon čega provode dubinsko snimanje, a tek kad investitori donesu konačnu odluku, ona se objavljuje javnosti. Da netko plasira ovakve ideje u medijima, nije u redu - ljutito je odgovorila čelnica fondovske krovne udruge.

Vjerujemo da za tijek pregovora investitorima ne odgovara da stvar prerano procuri u javnost, no interes za presijecanje Gordijeva čvora brodogradilišta prevelik je da bi u tome uspjeli. Prije nekoliko dana ministar gospodarstva Radimir Čačić prvi je put spomenuo hrvatske investitore kao najrealnije rješenje, uz „kineske i ruske interesente“. Izjavio je da bi im brodogradilišta ponudili u bloku. No, nije bilo riječi o tome da se u paketu investitora pojavljuje i država.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije