Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BBB-

Fitch potvrdio kreditni rejting MOL-a, ali uz negativnu prognozu

MOL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
11.07.2014.
u 18:25

Napominju da je Ina lani donijela 29 posto EBITDA ukupne Grupe i da se na nju odnosi 39 posto proizvodnje ugljikovodika

Rejting MOL-a je pod upitnikom. Fitch Ratings prvi je među tri bonitetne kuće priprijetio mađarskoj naftnoj kompaniji potvrdivši joj dugoročni rejting BBB-, ali uz negativnu prognozu, što najavljuje da će rejting uskoro biti srezan. Na to su se odlučili zbog nesigurnosti vezanih za njihovo suvlasništvo nad Inom te zbog pada proizvodnje nafte i plina.

Napominju da je Ina lani donijela 29 posto EBITDA ukupne Grupe i da se na nju odnosi 39 posto proizvodnje ugljikovodika. Zato se Fitch boji da bi eventualni gubitak kontrole nad Inom imao negativni utjecaj na kreditnu sposobnost tvrtke. Također napominju da negativan utjecaj na Inino poslovanje imaju promjene regulative koje su se odnedavna primijenile u Hrvatskoj. Velika prijetnja MOL-ovoj stabilnosti je i pad proizvodnje. U Fitchu napominju da je u godinu dana do kraja 2013. pala za gotovo 11 posto na 97 tisuća barela nafte dnevno. Iako MOL planira sanirati taj pad monetizacijom imovine u Kurdistanu i Sjevernom moru, napominju analitičari Fitcha, to bi moglo dovesti do povećanja troškova.

Fitch priznaje da je MOL u posljednjoj godini uspio ojačati financijsku bazu pa je tako unaprijedio odnos duga i prihoda te je pohvalio MOL zbog akvizicija koje su proveli: istražnih polja u Sjevernom moru te preuzimanja dijela maloprodajne mreže Eni-a. Ipak upravo zbog preuzimanja polja u Sjevernom moru analitičari očekuju da će budžet tvrtke na strani rashoda probiti plan. Tržište kapitala već mjesecima kažnjava MOL pa je tako u godinu dana dionica kompanije izgubila više od 30 posto vrijednosti.

>> Rusi zbog Ine idu na pregovore s Orbanom

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
18:43 11.07.2014.

a nekada je INA bila kao 3 MOL-a .... ali zna dr. ivo kako "odraditi svoju dionicu".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije