Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akvizicija

Fitch ocijenio partnerstvo između ukrajinskog MHP i Perutnine Ptuj kao pozitivno

John C. Rich
Foto: Promo
30.11.2018.
u 10:23

Odobrenja  institucija iz ostalih država regije već su stigla

Agencija Fitch smatra potencijalnu MHP-ovu akviziciju slovenske Perutnine Ptuj vrlo korisnom za poslovni profil ukrajinske tvrtke, pri čemu akvizicija ne bi naštetila financijskom rejtingu MHP-a. 

Fitch procjenjuje da MHP i Perutnina imaju slične poslovne modele: obje kompanije su vertikalno integrirane – od proizvodnje hrane za životinje do uzgoja peradi i obrade mesa. Pored toga, kupovina Perutnine se uklapa u strategiju MHP u smislu jačanja prisutnosti izvan Ukrajine, naročito u Europskoj uniji, te povećanja prodaje i prihoda od proizvoda s dodanom vrijednosti. 

Fitch procjenjuje da će  Perutnina predstavljati oko 20% prodaje i gotovo 10% EBITDA-e (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) u konsolidiranoj fiskalnoj godini 2018., te će time omogućiti MHP-u da generira dvije trećine prihoda i gotovo 60% EBITDA-e izvan Ukrajine.

Agencija Fitch, jedna od tri velike globalne nezavisne agencije za kreditni rejting, naglašava financijsku snagu kompanije MHP, koja planira uložiti 200 milijuna eura u unapređivanje proizvodne baze svog novog partnera.

Fitch ističe da će MHP imati znatno veću profitabilnost nego drugi veliki međunarodni prerađivači mesnih proizvoda, kao što su američke firme Tyson i Smithfield.

MHP je potpisao ugovor o otkupu dionica s Perutninom Ptuj i čeka na odobrenje slovenske Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Odobrenja  institucija iz ostalih država regije već su stigla.

Predsjednik upravnog odbora MHP-a, Dr John Rich,  izjavio je: “Velika financijska snaga kompanije MHP jedan je od ključnih razloga zašto smo dobar dugoročni partner za Perutninu Ptuj. Značajne investicije u proizvodnu bazu osigurat će unaprjeđenje i rast proizvodnje Perutnine Ptuj. Zahvaljujući našoj predanosti najvišim međunarodnim i europskim standardima, sigurni smo da će slovenska Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja u skoroj budućnosti odobriti naše partnerstvo i unaprijed se radujemo ostvarivanju naših ambicioznih planova s novim partnerima.”

>> Pogledajte kako je bilo na konferenciji za medije sindikata javnih službi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije