Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jača otpor

Fiskalni pakt EU već zapeo, pala i ostavka Merkeličina partnera

Angela Merkel (1)
Reuters/Pixsell
14.12.2011.
u 23:22

Glavni tajnik koalicijskog FDP-a Christian Lindner podnio je ostavku nekoliko sati uoči govora njemačke premijerke u parlamentu

Fiskalni pakt EU, koji je na bruxelleskom summitu dogovoren prije samo pet dana, već je zapeo. Velik je problem iskrsnuo upravo u Njemačkoj, čija se kancelarka Angela Merkel najžešće bori za uvođenje stroge proračunske discipline u Europi. Nekoliko sati uoči njezina obraćanja parlamentu, gdje je trebala predstaviti detalje fiskalnog pakta, glavni tajnik koalicijskog FDP-a Christian Lindner podnio je ostavku.

Kako prenosi njemački Spiegel, Merkeličin koalicijski partner odlazi upravo zbog europske krize, odnosno zbog dubokih podjela u svojoj stranci čiji članovi imaju oprečne stavove o protukriznim mjerama u eurozoni. Navodno je unutar stranke nedavno održano interno glasovanje o tome kako će se FDP ubuduće postaviti u raspravama o spašavanju zajedničke europske valute, a nagađa se kako su upravo rezultati glasovanja bili okidač za Lindnerovu ostavku. Razmirice zbog novih pravila proračunske discipline unutar EU pojavile su se i u drugim zemljama koje su u Bruxellesu načelno pristale pristupiti paktu.

Mađari se, piše Financial Times, bune zato što ne žele izgubiti kontrolu nad korporativnom poreznom politikom, dok u Švedskoj strepe zbog mogućeg uvođenja poreza na sve financijske transakcije. Najveći problem provedbi financijskog pakta očito će, kako su mnogi strahovali, biti opozicije vladajućih u pojedinim zemljama iako protivljenja ima unutar vladajućih koalicija. U Danskoj tako premijerka podržava bruxelleski dogovor, ali mu se opiru neki članovi koalicije na vlasti. Irska oporba pak od premijera Enda Kennyja zahtijeva da dopusti provođenje referenduma na temu fiskalnog pakta, a slična se drama odvija i u Nizozemskoj.

Većina protivnika sumnjičava je prema novom ugovoru jer, tvrde, nije posve jasno što bi on konkretno trebao sadržavati. “Zasad je pred nama samo prazan list papira. Bilo bi politički neodgovorno izjaviti da takav papir trebamo potpisati”, poručio je češki premijer Petr Nečas.

Ključne riječi

Komentara 59

OB
-obrisani-
01:03 15.12.2011.

15.12.2011. u 00:57h EUJanez7 je napisao/la: Mi Slovenci \\ JA Slovenac . . . TI nemozes laprdati o drugima samo o sebi samom!

OB
-obrisani-
08:49 15.12.2011.

vrijeme --Pljackanja Naroda prolazi---ulazimo u novu ERU--....hihihihhi

KO
koinsky
10:53 15.12.2011.

sve sto je umjetno stvoreno kad tad propadne.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije