Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZELENO POSLOVANJE

Financijske institucije i korporacije imat će važnu ulogu u ESG revoluciji

Eurizon Capital SGR
Foto: Envato Elements
1/3
26.10.2022.
u 10:27

ESG je postao standard u poslovanju sve više tvrtki, a u Hrvatskoj nalazi sve više poklonika među vodećim poduzetnicima

Da ste prije samo desetak godina pitali bilo kojeg od vodećih poduzetnika što misle koji su ciljevi poslovanja kojima treba težiti, univerzalni odgovor bio bi maksimalni profit poduzeća i bogaćenje njihovih vlasnika. To i nije toliko čudno, jer je ta politika poslovanja desetljećima bila dominantna i zasnivala se na činjenici da su financijski pokazatelji jedino mjerilo uspjeha, dok drugi ciljevi, kao što su društvene teme, stvaraju nepotrebne probleme i troškove te udaljavaju tvrtku od konačnog cilja - maksimalizacije profita. Društvena pitanja, po toj logici, nisu bili briga privatnih tvrtki već države, neprofitnih organizacija i sličnih udruga.

No, s godinama je postalo jasno da poslovanje kompanija ima širok utjecaj na društvo te da se njihovim društvenim angažmanom može puno toga napraviti i za društvo u cjelini, ali i za samu kompaniju. Velike tvrtke počele su uviđati važnost etičkog i ekološkog djelovanja te došle do zaključka da je poslovni uspjeh puno više od pukih financijskih rezultata, on je višedimenzionalan.

U organizaciji Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) u partnerstvu s Eurizon Asset Management Croatia d.o.o. održana je konferencija „Pridružite se ESG revoluciji“. Konferencija je ponudila zanimljive odgovore na pitanja kako najpametnije i dugoročno ulagati imajući u vidu globalne izazove, uključujući one vezane uz klimatske promjene i degradaciju okoliša. Konferencija je okupila brojne domaće i strane stručnjake koji su raspravljali o jednoj od najrelevantnijih poslovnih tema današnjice te su, kroz konkretne primjere i raspravu, ponudili korisna rješenja za korporacije i poslovnu zajednicu.

Ova jedinstvena stručna konferencija okupila je brojne stručnjake, predstavnike izdavatelja vrijednosnica, tržišne dionike i investitore koji su kroz konkretne primjere i otvorenu raspravu ponudili korisna rješenja, baveći se jednom od najrelevantnijih poslovnih tema današnjice. Stoga smo zamolili za komentar Marina Hrešića, predsjednika Uprave Eurizon Asset Management Croatia d.o.o. te Federicu Calvetti, voditeljicu Odjela za ESG i strateški aktivizam u Eurizon Capital SGR.

„Tijekom posljednjih 25 godina Eurizon je konstantno predan održivosti i kontinuiranim inovacijama. Smatramo da je važno imati podatke na raspolaganju kako ne bismo upali u rizik greenwashinga, a regulacija svakako pomaže u pružanju jedinstvenih modela transparentnosti. Međutim, važno je da i poduzeća u koja ulažemo usvoje snažan i jasan model upravljanja, što je nedvojbeno naša posebnost koja bi nam trebala pomoći u budućnosti, dok radimo na ostvarenju naših neto nultih obveza. Mi u Eurizon Asset Management Croatia bit ćemo posvećeni implementaciji tih politika i praksi i na hrvatskom tržištu“, istaknuo je Marin Hrešić, predsjednik Uprave Eurizon Asset Management Croatia d.o.o.

Marin Hrešić, predsjednik Uprave Eurizon Asset Management Croatia d.o.o.
Foto: Eurizon Capital SGR

Federica Calvetti, voditeljica Odjela za ESG i strateški aktivizam u Eurizon Capital SGR: „U trenutnom tržišnom okruženju postaje još važnije razmišljati o dugoročnom održivom ulaganju. Energetska kriza istaknula je nužnost prijelaza na obnovljive izvore, ulaganja u energetsku učinkovitost i alternativna rješenja. Europa ima ambiciozan plan povećanja obnovljivih izvora energije na 40 % do 2030. godine, a od nedavno smo svjedoci i preuzimanje značajnih obveza od strane SAD-a. Naime, Eurizon ima dugoročnu ambiciju upravljati i dekarbonizirati dio svoje imovine pod upravljanjem u skladu s Net zero putem aktivnog vlasništva i angažiranog upravljanja kompanijama iz portfelja. Regulativa igra ključnu ulogu u tome da održivost postane prioritet za industriju, ali i u poticanju daljnjih privatnih ulaganja prema čišćim poslovnim modelima.”

Federica Calvetti, voditeljica Odjela za ESG i strateški aktivizam u Eurizon Capital SGR
Foto: Eurizon Capital SGR

Korporativni sektor doista je postao jedan od vodećih pokretača “zelene revolucije” otkako su se javnost i politika počeli baviti tim temama. Svakim danom svjedočimo naletu novih investicija koje se financiraju putem zelenih obveznica čime se financijski sektor izdvaja budući da ima ključnu ulogu pokretača koji može osigurati usmjeravanje dodatnog kapitala za podršku naporima tvrtki da dekarboniziraju vlastito poslovanje i djeluju odgovorno.

Usvajajući visoke okolišne, društvene i upravljačke standarde i prakse, ovakvom politikom poslovanja tvrtke mogu dugoročno pratiti ekološke trendove, vraćati zajednici i generirati održive povrate koji će im osigurati sigurnu budućnost.

Sadržaj nastao u suradnji s Eurizon Capital SGR.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije