Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HFP jučer žurno zatražio svježe podatke o nepodmirenim obvezama

Financijska policija pregledala poslovne knjige u brodogradilištima

Brodogradnja
Goran Kovačić/VLM
03.10.2009.
u 00:31

Iz najvećeg kvarnerskog brodogradilišta financijska policija otišla je s podacima prema kojima su nepodmirene obveze, zaključno s datumom 30. kolovoza, dosegnule 2,940 milijardi kuna.

U sva brodogradilišta osim Uljanika, za koji kažu da je “država u državi”, u petak je nenajavljeno ušla financijska policija kako bi provjerila stvarno stanje obveza škverova prema bankama, dobavljačima roba i usluga, kooperantima.

Njihov dolazak najvjerojatnije je potaknut fijaskom u privatizaciji škverova za čiju su kupnju, premda su otkupljene 34 dokumentacije, stigle tek dvije ponude, odnosno zbog prigovora potencijalnih kupaca na manjkave podatke o financijskom stanju brodogradilišta u natječajnoj dokumentaciji što je priznao i sam ministar gospodarstva Damir Polančec.

Istodobno, upravama svih škverova stigao je jučer zahtjev Fonda za privatizaciju da žurno dostave najsvježije podatke o nepodmirenim obvezama. U riječkom “3. maju”, potvrdio je sinoć predsjednik uprave Željko Starčević, financijska policija pregledala je poslovne knjige u svim sektorima i preuzela podatke o obvezama zaključno sa 30. kolovoza, a po podatke za rujan doći će u ponedjeljak.

Kažu: “Pitajte Šukera”

– Zadržali su se do 14.30 sati, dali smo im sve što su tražili, kod nas je sve transparentno – kazao je Starčević. Iz najvećeg kvarnerskog brodogradilišta financijska policija otišla je s podacima prema kojima su nepodmirene obveze, zaključno s datumom 30. kolovoza, dosegnule 2,940 milijardi kuna, a odnose se na akumulirane obveze u proteklih pet godina. Kako se doznaje, poslijepodne, taman prije isteka radnog vremena, financi su ušli i u Kraljevicu, Split, Trogir i ondje se zadržali do večernjih sati.

Uz ogorčene sindikaliste jučer su se javnosti obratili i proizvođači brodske opreme koji bi čak mogli ugroziti privatizaciju.

U strahu za svoj opstanak predstavnici Zajednice proizvođača brodske opreme, koja okuplja oko 190 tvrtki, jučer su zatražili čvrstu i vjerodostojnu izjavu kada će im biti isplaćeni dugovi brodogradilišta koji su u srpnju iznosili ukupno 350 milijuna kuna.

– Već šest mjeseci nismo uspjeli naplatiti ni kune, a kad nazovemo brodogradilišta i pitamo ih kada možemo očekivati naplatu, odgovaraju da ne znaju i neka pitamo ministra Šukera – rekli su na konferenciji za novinare Stipe Skorić i Ante Miloš. Ne odbacuju mogućnost ovrha nad brodogradilištima.

Branit će radna mjesta
Ništa blaži nisu bili ni čelnici Nezavisnog sindikata Brodosplita. Tražili su ostavku potpredsjednika Vlade Damira Polančeca.

– Njegov patent privatizacije nije uspio, pa tražimo odgodu – kazao je predsjednik sindikata Zvonko Šegvić.

– Tijelima i glavama branit ćemo svako radno mjesto – poručuju sindikalisti. Radnici Brodosplita Polančecu savjetuju neka ide pakirati vegetu!

– Polančec bi najbolje sadio kupus, on je za to kvalificiran – zaključio je Šegvić. Sindikalisti su kazali da se problemi brodogradilišta neće rješavati igrokazima u Zagrebu, nego prosvjedima u Puli, Rijeci, Splitu i Trogiru.

Ključne riječi

Komentara 5

LU
Lukić17
08:23 03.10.2009.

Linića pod hitno u zavor, taj se nakrao u brodogradilištima do besvijesti.

CA
Capolo
08:21 03.10.2009.

Mislim da je Vlada bila jasna kad je rekla da će se obračunati sa svakim vidom kriminala. Koliko se dalo novaca brodogradilištima bilo bi bolje da su ljudi sjedili doma i dobivali plaću, sigurno bi nas manje koštali.

OB
-obrisani-
07:32 03.10.2009.

Da istinu treba istjerati na vidjelo. Brodogradilista su BALAST za Hrvatsku i treba ih po hitnom postupku zatvoriti ili prodati pa makar i za 1 kunu. Brodogradilista nemaju perspektivu ni na svjetskom trzistu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije