Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Potrošač

Financijska pismenost i odgovorna potrošnja u svakodnevnom životu

Knjiga je nastala iz zajedničkog nastojanja autorica da tematiku financijske pismenosti na jednostavan i zanimljiv način približe prosječnom građaninu koji se svakodnevno susreće s različitim izazovima u procesu odgovornog i uspješnog upravljanja osobnim financijama.
26. ožujka 2019. u 14:52 310 prikaza
Financijska pismenost i odgovorna potrošnja u svakodnevnom životu
Foto: Promo
Pogledajte galeriju 1/3

Povodom Svjetskog tjedna novca na Ekonomskom fakultetu je 25. ožujka 2019. održana promocija knjige Financijska pismenost i odgovorna potrošnja u svakodnevnom životu, autorica doc. dr. sc. Dajane Barbić i doc. dr. sc. Andree Lučić, te panel na istu temu.

Okupljenima su se obratili izv. prof. dr. sc. Sanja Sever Mališ,  prodekanica Ekonomskog fakulteta  i  dr. sc. Zlatko Hodak, predsjednik Uprave Narodnih novina, dok su o knjizi govorili recenzenti  prof. dr. sc. Marijana Ivanov, prof. dr. sc. Marija Tomašević Lišanin i dr. sc. Predrag Bejaković te autorice docentice Dajana Barbić i Andrea Lučić.

Svrha ove knjige je upoznati publiku s temeljnim spoznajama vezanim uz financijsku pismenost i odgovornu potrošnju. Knjiga je nastala iz zajedničkog nastojanja autorica da tematiku financijske pismenosti na jednostavan i zanimljiv način približe prosječnom građaninu koji se svakodnevno susreće s različitim izazovima u procesu odgovornog i uspješnog upravljanja osobnim financijama. Važno je naglasiti da je riječ o radu koji je nastao kao rezultat višegodišnjeg znanstvenog i stručnog rada, ali i iskustva stečenog tijekom aktivnog terenskog rada i održavanja velikog broja radionica financijske pismenosti za građane u Republici Hrvatskoj.

Financijska pismenost i odgovorna potrošnja u svakodnevnom životu | Autor : Promo Foto: Promo

Knjiga služi kao svojevrsni vodič za shvaćanje iracionalnosti ljudskog ponašanja s novcem, kognitivnih zabluda i pogrešaka, za upoznavanje s odgovornim potrošačkim ponašanjem te donošenjem odluka o kupnji, za kreiranje detaljnog plana financijskih aktivnosti te kao vodič za bolje razumijevanje mnogobrojnih financijskih pitanja iz svakodnevnog života.

 „Nadamo da će ova knjiga biti ne samo literatura za financijske predmete preddiplomskih sveučilišnih i stručnih studija, već rad koji će svojom širinom i zanimljivošću privući sve građane koji žele unaprijediti vlastite financijske navike i napraviti korak prema pismenijem i odgovornijem ponašanju u svakodnevnom životu. Ova knjiga trebala bi povećati vašu svijest o načinima kreiranja uspješnog osobnog financijskog plana te vas potaknuti na optimalnu potrošnju i odgovorno financijsko ponašanje“, istaknule su autorice.

Financijska pismenost i odgovorna potrošnja u svakodnevnom životu | Autor : Promo Foto: Promo

U nastavku je uslijedio panel na kojem su o istoj temi raspravljali viceguverneri  HNB-a Bojan Fras i Roman Šubić,  zatim Damir Grbavac, predsjednik Uprave Raiffeisen mirovinskog društva, Dijana Bojčeta Markoja, direktorica Udruge društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava – UMFO i Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća Hanfe.

VELIKA TUGA
Preminuo Damir iz ŽNV: Bio je samohrani otac koji je prije 14 godina postao udovac
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće