Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

FINA poziva dužnike da pokrenu predstečajne nagodbe

Dužnicima koji ne ispune zakonsku obvezu i ne pokrenu postupak predstečajne nagodbe prijete kazne od 10.000 do 1,000.000 kuna za samog dužnika te kazna u iznosu od 1000 do 50.000 kuna za odgovornu osobu dužnika.
05. studenoga 2012. u 15:30 2 komentara 443 prikaza
fina
Foto: FINA Screenshot

Mjesec dana nakon stupanja na snagu Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi 1. listopada 2012., FINA je u ponedjeljak uputila poziv svim dužnicima za pokretanje predstečajne nagodbe.

Ovaj zakon predstavlja prvi korak prema uređenju svih radnji i mjera koje poduzetnik treba poduzeti nakon što postane nesposoban izvršavati novčane obveze u propisanim rokovima plaćanja. Postupak predstečajne nagodbe provodi se s ciljem da se dužniku koji je postao nelikvidan i /ili insolventan omogući financijsko restrukturiranje na temelju kojeg će postati likvidan i solventan te da se vjerovnicima omoguće povoljniji uvjeti namirenja njihovih tražbina od uvjeta koje bi vjerovnik ostvario da je protiv dužnika pokrenut stečajni postupak.

Postupak pokretanja predstečajne nagodbe obvezan je za poduzetnike koji su nelikvidni ili insolventni, i to pod prijetnjom prekršajne odgovornosti i novčane kazne. Dužnicima koji ne ispune zakonsku obvezu i ne pokrenu postupak predstečajne nagodbe, u slučaju kada su to prema zakonskim odredbama obvezni učiniti, prijete kazne od 10.000 do 1,000.000 kuna za samog dužnika te kazna u iznosu od 1000 do 50.000 kuna za odgovornu osobu dužnika.

Osim u predmetima u kojima visina obveze iz financijskog izvješća dužnika prelazi iznos od 10,000.000 kuna, kada je isključivo nadležno vijeće Regionalnog centra Zagreb, postupak predstečajne nagodbe provodit će se u Financijskoj agenciji, i to u četiri Regionalna centra – Zagreb, Osijek, Rijeka i Split.

Ako poduzetnik koji je nelikvidan i/ili insolventan ne uspije u postupku predstečajne nagodbe uspostaviti likvidnost i solventnost, FINA će pokrenuti stečajni postupak u kojemu će se poduzetnik konačno i likvidirati. Pokretanjem stečajnog postupka FINA-e, znatno se smanjuju troškovi poduzetnika.

Informacije o provođenju postupka predstečajne nagodbe i obrazac prijedloga za otvaranje postupka predstečajne nagodbe dostupni je su na internetskoj stranici Financijske agencije te na na besplatnom broju telefona pozivnog centra Financijske agencije, 0800 0080.

>>Briše se 35.000 tvrtki – nelikvidnost manja za 7 mlrd. kuna

Hrvatska - Španjolska
EP
Španjolski mediji ovako su najavili finale s Hrvatima: To smo već doživjeli
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • Avatar Čobanković ( mlađi )
    Čobanković ( mlađi ):

    neš ti pameti ! Nelikvidne tvrtke kazniti s milion kuna ???? od kuda će nelikvidni platiti milion ?? Tko je ovdje lud ?

  • Avatar Čobanković ( mlađi )
    Čobanković ( mlađi ):

    Vladajući Pametnjakovići : Rvttke koje ništa nemaju možete kazniti sa 100 milijardi kuna, svejedno je