Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pad prihoda od 10 posto

Farmaceuti prosvjeduju protiv politike rezanja cijena

14.02.2014., Cakovec - Farmaceuti u Ljekarni Pocuca. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
14.01.2015.
u 16:05

U Ministarstvu zdravlja ističu da razumiju probleme domaćih farmaceuta te najavljuju njihovo rješavanje

Prihod generičkih farmaceutskih kompanija na hrvatskom tržištu lani je pao čak 10 posto, dok je generičko tržište u ukupnom farma-tržištu palo sa 37% u 2013. na 34 posto lani. Najveći teret rezova koje provodi Ministarstvo zdravlja i HZZO pao je na leđa domaće farmaceutske industrije koju je Vlada lani proglasila strateškom, upozoravaju u Plivi, Belupu, JGL-u, PharmaS-u, tvrtkama okupljenim u Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

U tvrtkama ističu da su rezovi cijena, nejasna politika lijekova i (pre)dugi rokovi plaćanja izazvali dramatičnu situaciju u kojoj se našla domaća industrija. U Ministarstvu zdravlja pak ističu da razumiju probleme domaćih farmaceuta te najavljuju njihovo rješavanje u procesu dijaloga koji je navodno već u tijeku. Navedene kompanije nikad nisu bile glasnije u svojim kritikama, a tvrde da ovakva politika cijena nije donijela uštedu u budžetu niti podigla kvalitetu liječenja.

Domaći proizvođači lijekova povećavaju broj prodanih pakiranja, dok u prihodima od prodaje mnogi od njih dramatično padaju. Prostor između rasta prodaje jeftinijih pakiranja generičkih lijekova i minimalnog pada financijskog učinka na ukupnom tržištu lijekova ispunila je strana farmaceutska industrija. Stoga, usprkos značajnom udaru na cijene lijekova domaće industrije, o uštedama za proračun nema govora istaknuo nam je Hrvoje Kolarić, predsjednik uprave Belupa i predsjednik Udruženja domaćih proizvođača lijekova pri HUP-u i dodao da iskreno vjeruje da će dijalog s regulatorom napokon donijeti rješenje problema te da će 2015. domaćim proizvođačima donijeti stabilnost i prijeko potreban rast. Ukupan pad farmaceutske industrije na hrvatskom tržištu lani je iznosio 2%, a većina inovativnih proizvoda u portfelju je stranih tvrtki. Udio domaćih kompanija na tržištu je nešto manji od 30%, a u HUP-u su izračunali da su posljednjim rezanjem cijena pridonijeli dvostruko više od svog tržišnog udjela – 67 posto. 

>>Država na cijeni lijekova oštetila farmaceute za 200 milijuna kn

>>'U Vukovaru proizvodim lijekove koji će osvojiti svijet'

Komentara 1

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
01:07 15.01.2015.

Divota. Vlada donese zakon koji zatre domaće kompanije, pa onda najavi dijalog. Jedino ako Zokiju apaurini počnu djelovati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije