Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opasne aplikacije

Facebook tužio developere zbog lažnih klikova na oglase

Mark Zuckerberg
Foto: Ron Sachs/DPA/PIXSELL
1/2
09.08.2019.
u 06:00

Mark Zuckerberg bacio se na otkrivanje prijevara ne bi li spasio već narušeni ugled

Facebook je tužio dvije azijske developerske tvrtke koje proizvode aplikacije zbog prijevare. Utvrdio je da su zarađivale oglašavajući zapravo prijevaru. App developeri LionMobi iz Hong Konga i JediMobi iz Singapura objavili su aplikacije na Google Play Storeu koje su, nakon što bi ih korisnici instalirali, zarazile njihove mobitele zlonamjernim softverom koji je bez znanja korisnika samostalno klikao na Facebook oglase.

Radi se o dvije aplikacije, LionMobijevoj “Power Clean – Antivirus and Phone Cleaner App”, sa 100 milijuna preuzimanja, te JediMobijevoj “Calculator Plus” koja ima pet milijuna preuzimanja na Android uređajima. Prema navodima tužbe koju je podnio Facebook, obje su aplikacije služile za instaliranje zlonamjernog softvera i generiranje lažnih klikova.

Facebook nudi uslugu – Audience Network koji omogućava oglašivačima prikazivanje oglasa korisnicima koje nisu razvili u Facebooku. Programeri dobivaju djelić novca koji je generiran tim Facebookovim oglasima i taj iznos ovisi o tome koliko je ljudi kliknulo na oglase. U tužbi se ne govori koliko su novca ti programeri zaradili prijevarom. Facebook navodi da su programeri prekršili ugovor s tvrtkom i nanijeli štetu ugledu Facebooka, koji je već narušen nizom skandala o privatnosti i sigurnosti.

“Nastojimo zaustaviti sve moguće zloupotrebe proizvođača aplikacija i bilo kakvu zloupotrebu naših reklamnih proizvoda”, izjavila je Jessica Romero, direktorica u Facebooku, na blogu kompanije.

LionMobi je demantirao te navode, tvrdeći da je uklonio softvere treće strane koji su bili integrirani u njihove aplikacije a koji su mogli kršiti pravila Facebooka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije