Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje jadrana

Exxonov prihod kao 22 hrvatska proračuna

Exxon
Reuters/Pixsell
24.04.2013.
u 11:06

Exxon Mobil slovi kao kompanija koja određuje američku vanjsku politiku

Dolazak Exxon Mobila u Hrvatsku mogao bi u dugom roku promijeniti energetsku sliku Hrvatske, reakcija je stručnjaka na najavu da je američki naftni i plinski div ozbiljno zainteresiran za istraživanje u Jadranu. Exxon Mobil najveća je tvrtka po tržišnoj kapitalizaciji u svijetu. Operativna dobit koju je ostvario u 2012. bila je oko 40 milijardi kuna veća od ukupnog gospodarskog ostvarenja u Hrvatskoj. Naime, BDP je lani iznosio oko 334 milijarde kuna pa je Exxon više zaradio nego što smo mi ostvarili u cijelom gospodarstvu i državi u cijeloj godini.

Osnivač Rockefeller

Takve usporedbe najbolje pokazuju razmjere ekonomske moći teksaške tvrtke koja je nastala spajanjem Exxona i Mobila 1999., a obje kompanije potječu od Standard Oila koji je 1870. osnovao J. D. Rockefeller.

Inače, kompanija uz ekonomsku ima i strašnu političku moć pa za nju kažu da određuje američku vanjsku politiku i sudbinu naroda u svijetu. Dovoljno je napomenuti da kompanija radi u 21 državi u svijetu te da ima više od 80 tisuća zaposlenika, a godišnji prihodi su joj nevjerojatnih 2646 milijardi kuna, što je iznos koji bi pokrio proračun Hrvatske u iduće 22 godine. Osnovna je djelatnost kompanije istraživanje nafte i plina, ali u sastavu imaju i druge djelatnosti poput proizvodnje plastičnih dijelova za automobile ili razvoja LNG terminala.

Nije ulaganje u LNG

Ipak, projekt LNG terminala u Omišlju i ulaganje u istraživanje Jadrana ne bi trebalo povezivati, upozorava Igor Dekanić, naftni stručnjak, koji je uvjeren da na povezivanje ta dva projekta Exxon u ovom trenutku ne bi pristao. Zato kaže da ulagača u LNG treba tražiti na drugom mjestu. Ističe da bi se, u slučaju da istraživanja daju pozitivne rezultate, dolazak Exxona višestruko pozitivno odrazio na domaću ekonomiju.

– Ništa se ne bi dogodilo u roku od mjesec dana, ali u roku od deset godina mogla bi se promijeniti pozicija Hrvatske u energetskom smislu, a već u srednjem roku došlo bi do povećanog zapošljavanja i naše bi gospodarstvo imalo koristi od istraživanja koja se najavljuju – istaknuo je Dekanić. Podsjetimo, ministar Ivan Vrdoljak jučer je iz Amerike dolazak Exxona u Hrvatsku komentirao kao znak povjerenja američkih ulagača.

>>Američki Exxon Mobile najavio investicije u Hrvatskoj

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije