Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ipak pomoć

Eurozona spašava Grčku s 30 milijarda eura

grčka
vl
Autori: SdP, tib
11.04.2010.
u 08:44

Njemačka je odustala od otpora kreditiranju Grčke uz kamatu nižu od tržišne, kakvu je zahtijevala odluka usvojena na summitu.

Ministri financija Eurozone odlučili su spasiti Grčku od bankrota, koji joj je zaprijetio unatoč načelnome planu pomoći dogovorenome na summitu EU 25. i 26. ožujka.

Na izvarednoj telekonferenciji koja je započela danas poslije podne, a na kojoj su sudjelovali i europski povjerenik za gospodarska i monetarna pitanja Olli Rehn te guverner Europske središnje banke Jean Claude Trichet, Njemačka je odustala od otpora kreditiranju Grčke uz kamatu nižu od tržišne, kakvu je zahtijevala odluka usvojena na summitu.

Tržišna kamata na grčke državne obveznice narasla je, naime, na neisplativih 7,36 posto. Prema novome, Grčkoj bi zemlje članice Eurozone stavile na raspolaganje ukupno 30 milijarda eura s kamatom od oko pet posto.

Pomoć Grčkoj ujedno je i spašavanje europske zajedničke valute eura koji je upravo zbog situacije s grčkim zaduživanjem tonuo sve više spram ostalih valuta, čak 6 posto u odnosu na dolar. Usto, ubrzanje pomoći EU i MMF-a dolazi i nakon što je kreditna agencija Fitch odlučila srezati rejting Grčkoj i to na BBB - , što je tek jedna razina iznad junk statusa, koji bi u blokirao bilo kakvo investiranje u grčke obveznice.

Ključne riječi

Komentara 32

UK
Ugo Kajvez
18:53 11.04.2010.

11.04.2010. u 18:06h riise . Pronađi na mreži i pročtaj ... . The Corrupt Practices of Financial Manipulation: The Meaning of the Greek Economic Crisis . EU je imperijalistička hegemonija koja služi ISKLJUČIVO bankarima i industrijalcima .... koji će gaziti po svima nama jer smo za njih SAMO statistika .....

M1
marin_11
19:05 11.04.2010.

Kako ovo ide bude se EU raspala prije nego mi u nju uđemo !!! Mogu si misliti kako će naša vlast onda biti obezglavljena - nema više \"zlatnog teleta \" nema više CK :-) - što će onda oni ? Di će se uhljebiti ?

DO
DoktorAmer
15:33 13.04.2010.

Ugo, otidji na kakovo smetliste povijesti, nadji kakav odbaceni srp i cekic [a ima ih, ima], pa se zaigraj time i sjecaj se lijepih dana komunizma. Good luck, sto se kaze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije