Naslovnica Biznis Potrošač

Europski parlament donio odluku: Konačno kraj lošijoj Nutelli u Hrvatskoj

Nitko više neće moći tvrditi da, primjerice, Hrvati ili Bugari, eto, baš žele manje zdravu hranu, deterdžente koji slabije peru ili pak tehniku koja je lošije kvalitete, rekla je u govoru na plenarnoj sjednici Biljana Borzan
17. travnja 2019. u 13:51 53 komentara 6099 prikaza
Ferrero grupa ima 30.000 zaposlenih diljem svijeta i 22 tvornice; osim Nutelle proizvodi i globalno popularne slastice poput Kinder Suprise jaja, Ferrero Rochera te bombona Tic Tac
Foto: ERIC GAILLARD/REUTERS/PIXSELL

Na svojoj zadnjoj sjednici u ovom mandatu Europski parlament je i formalno potvrdio rezultat pregovora o Direktivi o nepoštenoj poslovnoj praksi i zabrani različite kvalitete proizvoda na istoku i zapadu Europske unije. Rezultat je to dugih pregovora kako bi se ta praksa konačno zabranila.

- Prije šest godina, kada sam počela raditi na problemu različite kvalitete proizvoda, činilo se nevjerojatnim da ćemo danas imati zakon o zabrani te prakse koja je duboko nepravedna. To je rezultat šest godina uvjeravanja, istraživanja, izvješća i preporuka. Nitko više neće moći tvrditi da primjerice Hrvati ili Bugari baš eto žele manje zdravu hranu, deterdžente koji slabije peru ili pak tehniku koja je lošije kvalitete, rekla je u govoru na plenarnoj sjednici hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

Video: Zabrana različite kvalitete proizvoda na istoku i zapadu Europske unije

Ona je, podsjetimo, provela prvo istraživanje za hrvatsko i njemačko tržište koje je pokazalo kako je trećina proizvoda na našem tržištu niže kvalitete, a često skuplja. Nakon njenih rezultata, HIPP je odlučio povući manje zdravu dječju kašicu s našeg tržišta. Borzan je potom postala izvjestiteljica Europskog parlamenta za različitu kvalitete hrane te je s kolegama uspjela privući 800 tisuća eura za europsko istraživanje.

- Za milijune građana Europske unije ovo je iznimno emotivna tema jer smo se osjećali kao građani drugog reda, i to s pravom! Ovim zakonom Parlament pokazuje da nema podjele na istok i zapad i da smo svi jedna Europa. Možda nismo svi isti, ali svi moramo biti ravnopravni - istaknula je Borzan.

Biljana Borzan TRI PITANJA Borzan: Građani se bune s pravom zbog programiranih kvarova

Kako se proizvođači ne bi domislili novih načina za varanje potrošača, u Direktivi je jasno propisano da će se dvije godine nakon stupanja na snagu ponovno raditi analiza tržišta i provjeriti je li potrebno još nadopuniti zabrane.

- Na tome sam inzistirala – pojasnila je.

Povjerenica Europske komisije Vera Jourova je u svom govoru zahvalila zastupnicama Olgi Sehnalovoj i Biljani Borzan koje su gurale ovo pitanje kada za njega nije bilo sluha. Obećala je i da će pogurati njihov pilot projekt kojim bi Komisija bolje financirala nacionalna tijela zadužena za provođenje ovog zakona kako bi što bolje zaživio u praksi.

Video: Žena se šokirala onim što je našla u čokoladnom jajetu

Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)
Generacija NOW
Pobjednički tim natječaja Hrvatskog Telekoma i IRIM-a: „Definirali smo i napravili svoj standard IT učionice – onakav kakav kod nas još ne postoji“

A1 izdvaja za Vas

 • Neonacionalist:

  Baš me briga , ja ionako koristim Lino ladu .

 • Avatar Keep_calm
  Keep_calm:

  Nisam kupovala Nutellu, niti sad kanim početi.

 • Avatar Toni Broo
  Toni Broo:

  Zašto ovu Borzan stavljate u kontekst ove teme o Nutelli kada se zna da je Čehinja Stehlikova prva dokazala kako je na češkom tržištu trećina proizvoda slabije kvalitete nego li na njemačkom, a sve se to zbivalo, prije nego što ... prikaži još!to se Borzan eksponirala u "borbi za europsko ujednačavanje kvalitete proizvoda". Nikada naši mediji nisu elaborirali veliku akciju koja je bila začeta u Češkoj, potom se proširila na Slovačku, a iz koje je Borzan crpila svoju PR propagandu. Neprimjereno je kititi se tuđim perjem, a zatajiti izvore koji su je potakli na akciju i ovu odluku EU parlamenta.