Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Europske burze idu prema najvećem skoku od 2009.

Bloomberg - Analitičari kažu da je to posljedica rezultata i niskih kamatnih stopa
31. listopada 2015. u 16:17 1 komentara 419 prikaza
Europske burze
Foto: Reuters/PIXSELL

Iako su tržišta kapitala u Europi u petak zabilježila blagi rast do 0,5 posto, analitičari uglednog Bloomberga ističu kako se može očekivati da će listopad polučiti najveći rast dioničkih tržišta od 2009. 

Zasluge pripisuju politici Europske središnje banke koja otpušta novac na tržište, ali upitno je koliko dugo Mario Draghi može gurati tržišta prema naprijed. Analitičari za Bloomberg kažu da je brzi rast posljedica efekta medenog mjeseca, ali da su ulagači još skeptični prema dugoročnom rastu jer europske kompanije i dalje bilježe pad dobiti.

Crobex raste 2,5 posto

Od početka mjeseca FTSE je u plusu gotovo osam posto, a DAX je skočio 11,4 posto. Hrvatsko tržište kapitala prati europske trendove, ali znatno sporije. Crobex je tako u mjesec dana ojačao za samo 2,5 posto. Posljedica je to kombinacije dobrih rezultata kompanija i dodatnog monetarnog popuštanja koje je najavio guverner ECB-a Draghi. Tijekom petka dionica Renaulta skočila je čak šest posto zbog toga jer su rezultati bili bolji od očekivanja, dok je nedavna objava katastrofalnih rezultata Deutsche Banka srušila vrijednost dionice i izazvala skepsu na tržištima.

U posljednje dvije godine europske dionice zabilježile su ozbiljan rast pa je tako MSCI EMU indeks koji prati 238 tvrtki u eurozoni rastao 16 posto, ali tržišta SAD-a i Japana rasla su jače. Očekivanje usporavanja vidljivo je i iz prognoza rasta spomenutog indeksa koja je s 12 posto srezana na 7,7 posto za 2015.

I Japan ide u stimulus

Nakon početnog entuzijazma tržišta postaju znatno opreznija jer im strahove izaziva Kina, odnosno očekivanje da će najveće izvozno tržište Europe dodatno usporiti. Zbog politike ECB-a i Amerika je odlučila odgoditi podizanje kamatnih stopa, a čini se da je na istom tragu i Japan.

Naime, guverner japanske centralne banke Haruhiko Kuroda najavio je dodatne monetarne mjere kako bi stimulirao gospodarstvo i spriječio deflaciju. Akcija se očekuje u prosincu.  

>>Euro oštro pao, Europska središnja banka razmatra labavljenje monetarne politike

>>Hrvatska može odahnuti, kamate neće rasti

Dijabetes nekad i sad
Povijest i budućnost šećerne bolesti
Ova bolest jedna je od najvećih čovjekovih neprijatelja! Hrvatska profesorica: U zadnjih 10 godina došlo je do ogromnog napretka
Argeta
Zero Food Waste
Svaki dan sam naviknut bacati ostatke kruha. Evo zašto sam to odlučio promijeniti