Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Legislativa

Europska unija se dogovorila o reformi financijskog nadzora

unija
Reuters/PIXSELL
03.09.2010.
u 08:56

Države EU i Europska komisija dogovorile su se o stvaranju agencija koje će od iduće godine nadzirati banke, osiguravatelje i financijska tržišta.

Europska unija postigla je dogovor o reformama financijskog nadzora. Države EU i Europska komisija dogovorile su se o stvaranju agencija koje će od iduće godine nadzirati banke, osiguravatelje i financijska tržišta.

Ovaj dogovor još moraju odobriti europski ministri financija i Europski parlament. Europa na ovaj način slijedi reforme na Wall Streetu koje je predsjednik Barack Obama potpisao u srpnju. Svi se nadaju da će ovi koraci u Europi i SAD-u spriječiti ponavljanje financijske krize kojoj je zasigurno pridonio labav nadzor kompanija.

- Postigli smo ključnu prekretnicu i politički konsenzus o stvaranju europskoga financijskog nadzornog okvira - izjavio je Michel Barnier, europski povjerenik za unutarnje tržište, nakon što je dogovor postignut u četvrtak navečer.

Sporazumom također stvara i europski odbor za sustavne rizike pod okriljem Europske središnje banke. koji ima zadaću da pazi na prijetnje europskom gospodarstvu iz financijskog sektora. Barnier je zaključio kako bi nove agencije Europi trebale dati "kontrolni toranj i radarske zaslone potrebne za identifikaciju rizika, alate za bolji nadzor financijskih igrača i sredstva koja djeluju brzo, na usklađen način te pravodobno". Ako se ugovor ratificira, EU se nada da će otvoriti nove agencije u siječnju.

Pregovori između europskih država zastali su zbog neslaganja u vezi sa snagom koju bi agencije trebale imati. Amerika je kritizirala Europu da je previše spora u organizaciji nadzora. Britanija se borila da se ograniči moć agencija, vjerujući da se one ne bi trebale miješati u suverenitet države. Međutim, zahvaljujući detaljima sporazuma koji su se počeli počeli pojavljivati u četvrtak, čini se da je kompromis postignut.

- Nove strukture omogućit će bolju koordinaciju supervizora financijskih usluga širom Europe, čime se štiti potrošače od prekograničnih kriza kojima smo svjedoci. U isto vrijeme nacionalne vlade i nacionalna regulatorna tijela moraju ozbiljno shvatiti svoju dužnost odnosno odgovornost da zaštite interese nacionalnih poreznih obveznika - rekla je konzervativna glasnogovornica za ekonomiju i monetarna pitanja Vicky Ford. Dodala je kako su države EU postigle "pragmatičan kompromis na vrlo složenu višeslojnom zakonu".

 

Komentara 12

OB
-obrisani-
10:59 03.09.2010.

Ovo malo odudara od liberalnog koncepta, prema kojem \"nema država šta da se mješa u naša poslovanja - mi to znamo najbolje\" i \"Vjerujte u nas, (privatne banke) mi ćemo vas spasiti, samo nam dajte maksimalnu slobodu kamatarenja, a daljeje će sve ići samo od sebe\" :)

VI
vitaszorcms
11:36 03.09.2010.

To su mjere kao kad pijete čaj od kamilice protiv jake upale. Oni koji nadziru kontrolu i štampanje novca,neće dozvoliti nikakav efikasan nadzor jer kako bi onda mogli manipulirati i pljačkati.To još možda i prođe u EU,ali teško u VBB i USA.To što je počeo Obama je više neka polukontrola nego stvarna.Recimo da više neće biti moguće tako masovne zlouporabe ,ali ostat će puno malih rupa za operacije nižeg stupnja.Obamim tim koji radi te reforme u kontroli financijskog sektora ,čine isti ljudi koji su sjedili u upravnim tijelima velikih banaka koje su bili glavni aktivatori posljednje velike svjetske krize. Radi se o čistom sukobu interesa. Nešto slično se dogodilo i sa reformom zdravstvenog sektora u kojem su desetine milijuna Amerikanaca po prvi put dobile zdravstveno osiguranje. Cijena tog dogovora je dogovor sa farmaceutskim multikorporacijama i jamstvu za drastično povečanje potrošnje jer je \"svaki novi potrošač\" dobrodošao.

OB
-obrisani-
10:48 03.09.2010.

To je isto kao borba protiv korupcije ili mafija, a ovi uvijek iznova pronalaze saveznike u institucijama za nadzor, tajnim službama, odvjetništvima i ostalim službama. Pitanje je koliko efikasan može biti nadzorni sustav velikih asocijacije EU ili Amerike - istoo bi moralo funkcioniratii i unutar pojedinih država, trebala bi biti veća transparentnost svih tih aktivnosti, moraju se ukinuti tajni računi po bankama, porezne oaze itd - moramo ustrajati u toj borbi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije