Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Europska središnja banka nastavlja s poticajnim mjerama, spremna tolerirati i veću inflaciju

Inflacija je u lipnju u eurozoni kliznula na 1,9 posto, a temeljna inflacija zadržala se na svibanjskoj razini i iznosila je 0,9 posto
22. srpnja 2021. u 18:01 2 komentara 149 prikaza
EU leaders arrive for the second day of their summit in Brussels
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Europska središnja banka (ECB) objavila je u četvrtak da će nastaviti podupirati gospodarstvo u oporavku od koronakrize povoljnim uvjetima financiranja, poručivši da je neko vrijeme spremna tolerirati i snažniji rast cijena.

PROMO Kako spasiti štednju od gubitka vrijednosti zbog inflacije?

ECB najavljuje da će ključne kamatne stope u eurozoni ostati na sadašnjim niskim ili još nižim razinama dok inflacija ne dosegne ciljanih dva posto "znatno prije" kraja srednjoročnog razdoblja, i to kroz dulje vrijeme.

Ključne kamatne stope u eurozoni trenutno iznose nula posto, a kamate na depozite minus 0,5 posto. 

Iz banke su poručili i da bi temeljna inflacija, koja isključuje oscilacijama podložne cijene hrane i energenata, trebala biti dovoljno snažna da se može očekivati stabilizacija inflacije na dva posto u srednjoročnom razdoblju.

"To bi moglo podrazumijevati i prijelazno razdoblje u kojem bi inflacija bila umjereno iznad ciljane razine", dodali su.

Zagreb: Na Trgu svetog Marka upucan je policajac ČIN TERORIZMA Odbačena kaznena prijava protiv mladića koji je pucao na Banske dvore, DORH objavio detalje istrage

Dosada su bili poručivali da će kamatne stope ostati na sadašnjoj niskoj ili nižoj razini dok se njihove prognoze inflacije "snažno" ne približe ciljanoj razini i dok takav trend ne pokaže i temeljna inflacija.

Inflacija je u lipnju u eurozoni kliznula na 1,9 posto, a temeljna inflacija zadržala se na svibanjskoj razini i iznosila je 0,9 posto. 

ECB je u lipnju prognozirao da bi inflacija ove godine trebala iznositi 1,9 posto, te kliznuti na 1,5 posto u 2022. U 2023. rast cijena trebao bi dodatno oslabiti, na 1,4 posto.

"Gospodarstvo eurozone oporavlja se, sve se više ljudi cijepi i mjere zatvaranja ublažene su u većini zemalja. Pandemija ipak i dalje baca sjenu na taj proces, posebno delta varijanta koja postaje sve izraženiji izvor neizvjesnosti", upozorila je predsjednica ECB-a Christine Lagarde.

ČEKA LI EU VAL INFLACIJE? Rastu troškovi stanovanja i prijevoza, cijene hrane i bezalkoholnih pića pale

Inflacija je ubrzala, ali tek privremeno, rekla je Lagarde, ukazujući na pojačanju potražnju i privremene troškovne pritiske u lancima nabave.

Izgledi za inflaciju u srednjoročnoj su perspektivi i dalje "prigušeni", naglasila je čelnica ECB-a, zbog slabog rasta plaća i jačanja eura.

"Moramo sačuvati povoljne uvjete financiranja za sve sektore gospodarstva dok pandemija ne završi. To je ključno kako bi sadašnji oporavak prerastao u trajan rast aktivnosti i amortizirao negativan utjecaj pandemije na inflaciju", dodala je.  

Banka je najavila i da će nastaviti kupovati obveznice u sklopu kriznog pandemijskog programa (PEPP), ukupne vrijednosti 1.850 milijardi eura, minimalno do kraja ožujka iduće godine odnosno dok ne zaključe da je krizna faza pandemije završila.

VIDEO Ćorić o planu EK za smanjenje emisije štetnih plinova

popularna emisija
RTL Direkt idućih se tjedana neće emitirati: Mojmira Pastorčić u odjavi posljednje emisije otkrila razlog
Auro Domus
KRIPTO-BUDUĆNOST
5 predikcija koje se očekuju na tržištu kriptovaluta u 2021. godini
  • sisavac:

    unatoč nekoliko tisuća milijardi eura koje su upumpane u eu ekonomiju, nema nikakvog rasta, osim na burzama, gdje je završio taj novac iz zraka. inflacija niska, kamate niske, rast zanemariv, osim statistički, jer je zbog korone bilo većeg pada. pogle ... prikaži još! japan, 30 godina im gdp nije rastao... samo se promijenio odnos privatnog i državnog duga u odnosu na gdp. jako smo blizu pada u jamu. obično je taj pad označio neki veći rat. ni 14-e kao ni 39-e ga nitko nije vidio, al je došao.

  • Avatar Hrvatski Idol i Vođa
    Hrvatski Idol i Vođa:

    Europska središnja banka nastavlja s poticajnim mjerama, spremna tolerirati i veću inflaciju i schengenske ćajke ali nikako i balkanske obmanaške domoljubne bajke.