Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Kako spasiti štednju od gubitka vrijednosti zbog inflacije?

Foto: PR
1/4
25.06.2021.
u 14:46

Sve više štediša okreće se alternativnim, isplativijim oblicima štednje, a najpopularniji od njih je ulaganje u investicijsko zlato koje je u zadnjih 20 godina u prosjeku nosilo prinos od čak 8.3% godišnje

Prema posljednjim podacima Hrvatske gospodarske komore, Hrvati na privatnim računima u bankama drže preko 220 milijardi kuna, što je više od 60 tisuća kuna po odraslom stanovniku! No, loša vijest za sve koji se oslanjanju na novčanu ušteđevinu je da novac u banci svakim danom vrijedi sve manje pa taj oblik štednje nije isplativ.

Razlog je jednostavan - kamatne stope su niske pa štediša ne dobije nikakav povrat na svoju ušteđevinu, a u isto vrijeme dolazi visoka inflacija koja umanjuje vrijednost ušteđenog novca jer je za određeni iznos kuna moguće kupiti manje dobara nego prije. No, kune nisu jedina valuta u kojoj se trenutno ne isplati štedjeti - ista je stvar sa svim papirnatim valutama, uključujući eure, dolare i švicarske franke.

Upravo iz tog razloga sve više štediša okreće se alternativnim, isplativijim oblicima štednje, a najpopularniji od njih je ulaganje u investicijsko zlato koje je u zadnjih 20 godina u prosjeku nosilo prinos od čak 8.3% godišnje. Radi se o obliku štednje koji, osim što je puno isplativiji od bankovne štednje u novcu, oslobođen je svih poreza te je vrlo likvidan i jednostavan.

Kuna od uvođenja izgubila 88.8% vrijednosti, a investicijsko zlato nosi godišnji prinos od 8.3%!

Investicijsko zlato standardizirano je zlato visoke čistoće koje dolazi u fizičkom obliku zlatnih poluga i zlatnika. Primarna svrha investicijskog zlata je dugoročno zadržavanje vrijednosti imovine što je moguće zbog ograničene količine zlata, visokog rasta cijene i otpornosti zlata na ekonomsku krizu i inflaciju.

Štednja u zlatu pokazala se višestruko isplativijom od štednje u novcu
Foto: PR

Upravo je inflacija glavna opasnost za štediše u narednom periodu. Naime, već se nalazimo u periodu visoke inflacije, što potvrđuju najnoviji podaci iz SAD-a gdje je inflacija na godišnjoj razini višestruko nadišla klasičnu granicu od 2% te je u svibnju zabilježen porast cijena od čak 5%. Visoku inflaciju bilježe i europske zemlje, među kojima je i Hrvatska koja ima najveće stope inflacije još od Velike recesije, a pojedini analitičari predviđaju čak i pojavu hiperinflacije nalik onoj u Weimarskoj Njemačkoj!

Inflacija zapravo nije nova pojava, već ona uvijek postoji, samo je većinu vremena pod kontrolom središnjih banaka. Podaci Državnog zavoda za statistiku govore da je ukupna inflacija od uvođenja kune 1994. godine nevjerojatnih 88.8%! Pogledamo li kretanje cijena brojnih dobara i usluga u proteklih 20 godina, možemo vidjeti da su mnogi od njih poskupili više od duplo u tom periodu te da ih rast plaća nije pratio, što je vidljivo u priloženoj tablici. Mnogi stoga vjeruju kako je prava inflacija zapravo još veća od one koju pokazuju službene brojke.

Cijena zlata rasla je znatno više od inflacije, za razliku od plaća
Foto: PR

Štednja u stranim valutama poput eura, dolara ili švicarskog franka nije ništa isplativija od štednje u kunama, unatoč krivoj predodžbi javnosti kako se radi o “sigurnijim” valutama. Svaka papirnata valuta s vremenom gubi vrijednost zbog inflacije, a najbolja zaštita od toga je prebacivanje barem dijela novčane štednje u zlatne poluge i zlatnike koji puno bolje zadržavaju vrijednost kroz godine od papirnatog novca.

Investicijsko zlato oslobođeno je poreza, likvidno je i prenosivo

Osim velikog rasta cijene, zlato je privlačno investitorima i štedišama i zbog toga što je ulaganje u zlato u potpunosti oslobođeno svih poreza, tako da sva zarada od ulaganja pripada isključivo investitoru, bez obveza prema državi. Osim toga, zlato je jedno od najlikvidnijih oblika imovine, što znači da ga je jednostavno u brzom roku pretvoriti u gotovinu kroz otkup zlata, ukoliko investitor to poželi. Otkup zlata može se izvršiti kod trgovaca plemenitih metala bilo gdje u svijetu, a najpoznatiji trgovac u Hrvatskoj je BankaZlata.com koja klijentima nudi širok asortiman proizvoda od plemenitih metala po pristupačnim cijenama, a posluje na teritoriju cijele Hrvatske.

Investicijsko zlato u fizičkom obliku lako je prenosivo te je nezavisno od financijskog sustava i ovrha pa štedišama daje veliku slobodu kod upravljanja vlastitom imovinom, za razliku od novčane štednje. Vrlo mala razlika između kupovne i prodajne cijene osigurava visoku isplativost ove vrste ulaganja, a za svaki proizvod kupljen u BanciZlata.com klijent dobiva certifikat autentičnosti te se poluga ili kovanica testira suvremenim uređajima pred samim klijentom.

Cijena zlata rasla je znatno više od inflacije, za razliku od plaća
Foto: PR

Besplatne konzultacije za ulaganje u zlato

Ulaganje u zlato odlična je priprema za novu inflaciju jer će oni koji u svojem vlasništvu drže i zlato, a ne samo novac, puno bolje proći u takvom ekonomskom okruženju. Kako bi se zaštitili od visoke inflacije, zlato je potrebno nabaviti prije velikog rasta cijena jer jednom kad inflacija krene naglo rasti, to će se dogoditi i s cijenom zlata. To se dogodilo i u prošloj krizi u kojoj su oni koji su na vrijeme uložili mogli ostvariti prinose veće od 200% u par godina, a u nadolazećoj inflaciji mnogi analitičari smatraju kako će taj rast biti i veći. Iz tog je razloga isplativo prebaciti kune u zlato, ali i druge valute poput eura i franaka jer je trošak konverzije višestruko manji od potencijalnog prinosa.

BankaZlata.com ovlašteni je distrubuter najpoznatijih europskih talionica kao što su austrijska državna kovnica Münze Österreich, švicarski Argor Heraeus ili najstarija njemačka kovnica Heimerle Meule. U bogatom asortimanu moguće je pronaći popularne zlatnike poput dukata Franjo Josip, ali i velik broj poluga i zlatnih medalja.

Ukoliko želite pogledati najveću ponudu investicijskog zlata u Hrvatskoj kako biste zaštitili svoju imovinu od inflacije, kliknite OVDJE, a ako želite da vas stručnjaci iz BankeZlata.com kontaktiraju u svrhu pružanja besplatnih telefonskih konzultacija, možete ostaviti svoje podatke u priloženoj kontakt formi ili klikom OVDJE.

Ako želite sami kontaktirati BankuZlata.com, to možete učiniti putem maila info@bankazlata.com ili na broj telefona 01 3000 783.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije