Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Euro u padu, nesigurna stabilnost cijele eurozone

Čelnik ECB-a Jean-Claude Trichet poziva na kvantni skok u uzajamnom nadzoru ekonomske politike.
17. svibnja 2010. u 09:54 22 komentara 24 prikaza
euros
Foto: Wikimedia Commons

Euro je zabilježio najnižu vrijednost u odnosu na dolar u posljednje četiri godine zabilježivši pad na 1,2237 dolara za euro, što je prema ekonomskim analitičarima posljedica straha od stabilnosti ekonomije u eurozoni.

Na ozbiljnost situacije upozorava i predsjednik Europske središnje banke Jean-Claude Trichet koji je pozvao vlade država članica eurozone da učine više kako bi jamčili fiskalnu disciplinu, zbog zabrinutosti da dužnička kriza ne bi rezultirala slomom na financijskim tržištima, ili još gore pucanjem valutne unije.

Ugrožena eurozona

Trichet je u razgovoru za njemački Der Spiegel pozvao na “kvantni skok u uzajamnom nadzoru ekonomske politike u Europi”,dodavši kako su potrebne bolje strukture za spriječavanje lošeg ponašanja.-Treba nam učinkovita implementacija uzajamnog nadzora, i učinkovite sankcije za kršenja sporazuma o stabilnosti i rastu, rekao je Trichet upozorivši da bi problemi nastali zbog prezaduženosti Grčke i dalje mogli pogoditi i druge članice eurozone. Upozorio je kako su se dosad svi previše ležerno ponašali promatrajući trošenje proračunskog novca.

Za slična pravila ponašanja zalaže se i njemačka kancelarka Angela Merkel koja je kako prenosi Wall Street Journal, izjavila da onim državama koje ne budu kontrolirale svoje financije, i ne budu se držali dogovorenih pravila treba ukinuti pravo glasa u Europskoj uniji.

Ministri financija EU-a dogovorili su plan vrijedan 750 milijardi eura za osiguranje stabilnosti eurozone i europske valute,no sudeći prema reakcijama tržište ga očito smatra samo kratkoročnom mjerom jer se prema mišljenju analitičara, nikakve strukturne promjene ne nalaze u tom planu, a nitko nije siguran niti da će plan uspjeti.

Proširiti mjere

Ulagači strahuju od mogućih posljedica dužničke krize na gospodarstvo u eurozoni, i zato se traži proširenje mjera na druge rizične države prije svega na Španjolsku i Portugal. Analitičari upozoravaju da bi čekanje moglo stvoriti novu Grčku i u te dvije zemlje što bi bilo pogubno za cijelu eurozonu, Europsku uniju, ali i moguć raspad jedinstvene monetarne unije.

Pokazuje se kako povjerenje ulagača u eu

Pokazuje se kako povjerenje ulagača u euro neće biti vraćeno brzinom kojom su se nadali čelnici zemalja eurozone. Nastavak slabljenja eura na inozemnim tržištima doveo je do rasta tečaja kune prema dolaru i švicarskom franku pa je na tjednoj razini kuna oslabila 2,3 posto prema dolaru, a srednji je tečaj u petak iznosio 5,8191 kunu za dolar, dok je prema franku oslabila 1,2 posto, a tečaj se u petak kretao na razini od 5,1760 kuna za franak, stoji u najnovijim analizama PBZ-a. U pomanjkanju značajnijih novosti na deviznom tržištu ne očekuju se veće promjene u kraćem razdoblju. Ponuda i potražnja i dalje su uravnotežene.

Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • returnofTito:

    Sutra se sve moze srusiti. Toliko o pomoci vlada da zastite Euro. PLJUC!

  • samar:

    Bravo USD, samo naprijed... ! satari ovu umjetnu valutu (euro) što nam život zagorčava.

  • -obrisani-:

    Za što smo mi dali Slovencima 100 km2 mora?