Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Euro prema kuni: 
Guverneru se žuri, ali premijer je suzdržan

U najbržoj varijanti Hrvatska može uvesti euro s Češkom 2019., no treba proći oštru prilagodbu
10. lipnja 2013. u 10:40 0 komentara 38 prikaza
'26.01.2009., Zagreb - Boris Vujcic, viceguverner, zamjenik guvernera HNB. Photo: Tatjana Tadic/Poslovni dnevnik/PIXSELL'
Foto: 'Tatjana Tadic/Poslovni dnevnik/P'

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić opet je ponovio da će Hrvatska učiniti sve da što prije uvede euro, ali kada bi se kojim slučajem ispitivali kriteriji za preuzimanje eura, Hrvatska bi pala na četiri od pet traženih preduvjeta. Traže se stabilne cijene, nizak javni dug i gotovo nikakav deficit, niske kamate i stabilan tečaj domaće valute.

Premijer oprezan

Jedno kraće razdoblje do 2008. godine Hrvatska je u četiri glavna kriterije bila u plusu ili tu negdje, no nakon te godine ključni pokazatelji stabilnosti javnih financija počeli su izmicati kontroli, prvo javni dug, potom deficit, a na kraju i inflacija. Pitanje je vremena što će biti i s tečajem pa ne čudi što je guverner centralne banke najgorljiviji, a vrlo vjerojatno i jedini visokopozicionirani javni dužnosnik koji priželjkuje brzo uvođenje eura. Iz pozicije centralnog bankara euro bi bio kruna uspjeha, nešto kao zlatna medalja osvojena nakon iscrpljujuće maratonske utrke, ali problem je što u toj utrci trče drugi. Premijer Milanović posljednji je put spomenuo napuštanje kune u novogodišnjem govoru pred splitskim studentima rekavši, međutim, da s uvođenjem eura trebamo biti oprezni. Čak i da eurozona ne proživljava najozbiljniju krizu, pa je pitanje kako će završiti, put do eura pun je trnja.

Domaći ekonomski krugovi imaju podijeljena mišljenja o napuštanju domaće valute, slično kao što različito gledaju i na to kako Hrvatska koristi svoj monetarni suverenitet. Ekonomisti stasali pod okriljem centralne banke, ali i vodeći stranački ekonomski stratezi sve su poteze vukli prema danu kad će Hrvatska pristupiti Europskoj uniji, a nakon toga i eurozoni. Toj je politici pogodovala činjenica što euri čine 80 posto svih likvidnih sredstava. Kritičari pak smatraju da je kunu trebalo oslabiti i tako jačati izvozni potencijal zemlje, a smanjivati potrebu za uvoznom robom. No nazad se ne može.

Češka odgodila

Prvi sljedeći korak do eura ulazak je u režim usklađivanja vrijednosti kune s ostalim valutama, tzv. tečajni mehanizam ERM2, gdje se Hrvatska mora dokazivati najmanje dvije godine. Kad će to biti, otvoreno je pitanje. Ključni posao fiskalne prilagodbe, a i konačna odluka o uvođenju eura, u rukama je Vlade i premijera jer iziskuje silan napor u sređivanju javnih financija. Češka u svakom pogledu puno bolje stoji od Hrvatske, ali oni su odustali od prijašnjih planova te su najavili da će 2016. predati zahtjev za ulazak u monetarnu uniju, a prijam ne očekuju do 2019. Hrvatska bi se uz velika odricanja možda mogla držati čeških rokova.

>>Latvija od 2014. uvodi euro!

Ključni preduvjeti za euro daleko od Hrv

Ključni preduvjeti za euro daleko od Hrvatske

Inflacija

Posljednjih godinu dana cijene došle i do 5 posto, a smiju biti samo 1,5 postotnih poena iznad inflacije u tri zemlje s najnižim cijenama

Javni dug i deficit

Deficit manji od 3% BDP-a i javni dug niži od 60% BDP-a kao pokazatelj zdravlja javnih financija. Deficit davno probili, javni dug ove godine

Tečaj

Tečaj domaće valute godinama oscilira plus minus dva posto i jedini je parametar na kojemu Hrvatska može proći na testu za euro

Kamate

Kamatna stopa na državne obveznice ne smije prelaziti 2 postotna poena prosječne kamate najboljih članica. Mi se zadužujemo uz 6,5-7 posto, a Nijemci 1,50 posto.

Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.