Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tečajne liste

Euro pao zbog road showa za novo zaduženje

euro
ilustracija
03.03.2015.
u 07:00

Šantić: Tečaj bi se ove godine trebao kretati od 7,66 do 7,7 kuna za euro

Euro pada u odnosu na kunu već oko dva tjedna, a jučer mu je srednja vrijednost na tečajnici HNB-a bila 7,69 kuna. Na ostalim tečajnim listama stanje je bilo takvo već krajem prošlog tjedna, no srednji tečaj HNB-a obično kasni dva dana za tržištem. Premda je prva ideja da je to rezultat mjera Europske središnje banke i otkupa obveznica s kojim je krenuo guverner ECB-a Mario Draghi, upućeni kažu da se one baš i neće odraziti na naše tržište. Odnos eura i kune više određuje snaga ili slabost kune u određenom razdoblju, a trenutačni bi moment mogao biti rezultat početka „road showa“ za novim hrvatskim zaduženjem u euru i povećane ponude deviza na stranom tržištu. No, kakve trendove možemo očekivati?

– Bez obzira na brojne rizike, od fiskalnih problema zemlje, neizvjesnosti oko rješavanja problema kredita u švicarcima, do razduživanja privatnog sektora u inozemstvu, ne očekujemo velike promjene. Tečaj bi se ove godine trebao kretati u rasponu između 7,65 i 7,70 kuna za euro – smatra Zdeslav Šantić, glavni ekonomist Splitske banke. Napominje da je HNB predan zadržavanju dosadašnje politike stabilnog tečaja koja se i kroz dvije ovogodišnje intervencija pokazala opravdanom. Ivana Jović i Ana Lokin iz PBZ-a ističu da je euro prošli tjedan oslabio i prema dolaru, zbog nastavka neizvjesnosti oko Grčke i približavanja početka ECB-ova programa kvantitativnog otpuštanja. – Ovaj je tjedan u fokusu novo izdanje euroobveznice koje bi kratkotrajno moglo potaknuti rast potražnje za eurima. Trgovanje vidimo u rasponu od 7,67 do 7,71 kunu za euro – prognoziraju.

>> Euro danas pao na najnižu razinu u posljednjih devet godina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije