Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabrinutost

Euro pada zbog straha ulagača od grčkih dugova

grcka
Reuters
07.04.2010.
u 08:50

Grčka će ovoga mjeseca ponuditi obveznice na američkom tržištu za drugu fazu servisiranja duga i to u iznosu između pet i 10 milijardi eura za restrukturiranje zajmova i isplatu kamata s dospijećem u svibnju, piše Financial Times.

Euro je vrtoglavo pao u odnosu na dolar na međunarodnim tržištima valuta nakon što ga je ponovno počele pritiskati zabrinutost ulagača u vezi s dužničkom krizom u Grčkoj. Pritisaka nije pošteđena ni britanska funta otkako je premijer Gordon Brown sazvao opće izbore za 6. svibnja.

Grčki demanti

Euro je, piše BBC, oslabio za više od centa, odnosno 1% u odnosu na dolar, a u odnosu na britansku funtu za pola penija. Grčka se brzo dala u demantiranje izvještaja da pokušava promijeniti uvjete svojega spašavanja.

- Nije bilo nijedne akcije naše države radi promjene uvjeta posljednjeg dogovora – poručio je grčki ministar financija George Papaconstantinou u izvještaju, kojim pokušava smiriti strah ulagača.

Podsjetimo, prošloga su se mjeseca europski čelnici dogovorili da će osigurati 22 milijarde eura kako bi Grčku spasili od daljnjeg zaduživanja. No, pitanja su ostala - treba li to Europi, s obzirom na to da Grčka nije ni tražila izravnu financijsku pomoć.

Ponuda obveznica na američkom tržištu?

Prema pisanju Financial Timesa, Grčka će ovoga mjeseca ponuditi obveznice na američkom tržištu za drugu fazu servisiranja duga i to u iznosu između pet i 10 milijardi eura za restrukturiranje zajmova i isplatu kamata s dospijećem u svibnju.

Papaconstantinou će, doznajemo, posjetiti Sjedinjene Države poslije 20. travnja, ali neće otputovati u Aziju kako je bilo planirano početkom godine.

Britanski mediji prenose kako će ponudu obveznica u SAD-u organizirati najvjerojatnije kompanija Morgan Stanley, budući da su planovi s Goldman Sachsom za prodaju grčkih državnih obveznica azijskim i američkim investitorima propali.

Grčka će se opet naći pod povećalom u četvrtak na zasjedanju Europske središnje banke (ECB), što će biti prvi sastanak guvernera središnjih banaka članica eurozone nakon prošlomjesečnog sastanka na vrhu na kojem je dogovoren mehanizam financijske pomoći Grčkoj.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije