Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kupnja obveznica

Euro ojačao zbog Draghijevih najava, ali dionice i dalje padaju

'epa03296543 President of the European Central Bank (ECB), Mario Draghi speaks at an ECB press conference in Frankfurt Main, Germany, 05 July 2012. The European Central Bank (ECB) did not discuss extr
Pixsell
04.09.2012.
u 21:14

Draghijeva najava izazvala ostavke njemačkih bankara u ECB-u, ali i olakšanje u Španjolskoj, Italiji i drugim zemljama koje trebaju pomoć

Tržište šalje proturječne signale uoči sjednice Europske centralne banke, najvažnijeg ovotjednog događaja u Europi: jača euro, što se može tumačiti kao dašak optimizma, ali padaju cijene dionica i rastu prinosi državnih obveznica, što upućuje na zaključak da plan spašavanja eurozone prate brojni rizici.

Oprečne reakcije

Predsjednik ECB-a Mario Draghi najavio je da će početi kupovati državne vrijednosne papire problematičnih članica te im dati trogodišnji predah da srede vlastite javne financije i stave dugove pod kontrolu. ECB bi ih kupovao samo ako to zatraži određena država, i to ne izravno od vlada, jer to ne smije, već od trgovaca na sekundarnom tržištu, i time utjecao na snižavanje kamatnih stopa. Njegova najava izazvala je oprečne reakcije: ostavke utjecajnih njemačkih bankara u ECB-u i olakšanje u Španjolskoj, Italiji, a vjerojatno i u nizu drugih zemalja koje traže spas Bruxellesa, no svojom veličinom nisu gorući problem za EU.

Draghijev plan potaknuo je novi krug leteće diplomacije na relaciji Berlin – Rim – Pariz i Bruxelles koja će potrajati do četvrtka, kad se očekuje njegovo obraćanje javnosti. Plan predviđa i veće ovlasti ECB-a u nadzoru nad nacionalnim bankarskim sektorom. Devizno ga je tržište pozdravilo jačanjem eura prema dolaru za oko 1% na tjednoj razini i oko 4% u odnosu na najnižu vrijednost iz 2010. Kupci dionica nisu bili tako optimistični, a pesimizmom je prožeta i reakcija rejting agencije Moody\'s, koja je jučer srušila prognoze rejtinga EU sa stabilnog na negativne, upozorivši da bi im mogli korigirati i rejting ako smanji rejtinge njezinih četiriju najvećih proračunskih davatelja: Njemačke, Francuske, Britanije i Nizozemske. Te zemlje pune 45% europskog proračuna

Velik napredak

Glavni ekonomist PBZ-a Marko Škreb ocjenjuje da je proteklih nekoliko mjeseci postignut veliki napredak u stvaranju novih nadnacionalnih institucija koje bi trebale omogućiti znatno efikasnije i trajnije funkcioniranje eurozone u krizi (a ne samo u dobrim vremenima). Podsjeća da se u rujnu očekuje i odluka njemačkog Ustavnog suda je li trajni institut pomoći zemljama eurozone ESM3 ustavan ili nije.

Ključne riječi

Komentara 10

KI
Karl I
14:48 05.09.2012.

ljubice Gatarić: kad već pišeš o vladarima ovoga svijeta bar nam objasni tko je ovaj napuhanko na slici. on je jedan od par najbogatijih ljudi na zemlji i nikome taj nije pomogo. pogledaj kako je pomogo grčkoj ... isti scenarij čeka španiju, italiju i sve kojima ovaj lopov daje pomoć.

KI
Karl I
14:50 05.09.2012.

Goldman Sachs je osnovan 1869 od strane njemačkog imigranta Marcusa Goldmana, sjedište Goldman Sachs u New World sjedištu na 200 West Street u donjem dijelu Manhattana u New Yorku. Goldman Sachs ima i podružnicama u svim velikim financijskim centrima i nudi svojim klijentima, uključujući i velike tvrtke, država i zemalja, kao i visoke neto vrijednosti od pojedinaca pripadaju, savjetodavne usluge za spajanja i akvizicija, preuzimanje rizika, upravljanje imovinom i posredovanja. Goldman Sachs dalje posluje profitabilno proprietary trading odjel i primarnu distributera u Sjedinjenim Američkim Državama riznice tržištu vrijednosnih papira. Bivši zaposlenici poput Roberta Rubina i Henry Paulson bili zaposleni u US Treasury (Sjedinjene Države tajnik riznice), nakon što je napustio Goldman Sachs. Banka je jedna od 29 velikih banaka koje su identificirane od strane Uprave za financijsku stabilnost (FSB) kao "sistemski važnih financijskih institucija" (SIFIs). [2] To je, dakle, predmet posebnog praćenja i stroži zahtjevi temeljnom kapitalu.

KI
Karl I
14:49 05.09.2012.

Goldman Sachs Group, Inc (u daljnjem tekstu GS) je globalna investicijskog bankarstva i trgovanja vrijednosnim papirima tvrtka sa sjedištem u New Yorku. Goldman Sachs djeluje prvenstveno kao financijske usluge za velike korporacije i institucionalnim investitorima. Osim toga, tu je mala grana za bogate privatne klijente. U svjetlu financijske krize u 2007, ostaje glavna američka investicijska banka u rujnu 2008 povukla svoj poseban pravni status kao investicijskih banaka, koje su nastale iz SAD-tier bankarskog sustava kao pandan komercijalnih banaka (komercijalne banke).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije