Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVČARSTVO - Kako spriječiti da se kriza ponovno neopazice prikrade

EU uvodi sustavan novčarski nadzor na europskoj razini

Novac
Arhivska fotografija
23.09.2009.
u 15:43

Predlaže se uspostava dvaju novih tijela na europskoj razini: Europskoga odbora za sustavne opasnosti (ESRB) te Europskoga sustava novčarskih nadzornika (ESFS).

Novčarsko poslovanje u Europskoj uniji izložit će se daleko sustavnijem nadzoru, koji bi trebao onemogućiti izbijanje kriza poput sadašnje, usvoje li zemlje članice zakonodavni paket što ga je u srijedu predložila Europska komisija.

On obuhvaća uspostavu dvaju novih tijela na europskoj razini: Europskoga odbora za sustavne opasnosti (ESRB) te Europskoga sustava novčarskih nadzornika (ESFS). ESRB bi činili predsjednik Europske središnje banke, čelnici nacionalnih središnjih banaka, Europskih nadzornih vlasti i nacionalnih nadzornih vlasti. Motrio bi i procjenjivao na makro razini opasnosti po postojanost novčarskoga sustava kao cjeline, pružao rana upozorenja na nakupljanje sustavnih opasnosti te, po potrebi, predlagao mjere za suočavanje s njima.
ESFS koji bi objedinio mrežu nacionalnih nadzornika s europskima, bavio bi se, pak, mikro razinom: motrio bi pojedine novčarske ustanove.
Preporuke i upozorenja koje bi ta nova tijela izdavala ne bi imale pravno obvezujuću narav. No, ako ih zemlja članica odbije provesti, morala bi Vijeću EU za gospodarstvo i novčarstvo potanko obrazložiti zašto.

Nova će nadzorna tijela također provjeravati agencije za kreditni rejting, koje su do sada radile bez ikakvog vanjskoga nadzora, a često su bile u vlasništvu tvrtki čiji su rejting procjenjivale. Uz to predlagat će nove tehničke standarde, olakšavati razmjenu obavijesti među nacionalnim tijelima, osiguravati da se zajednička novčarska pravila jednako i točno provode na čitavome prostoru EU te usklađivati odlučivanje u kriznim stanjima.

Usvajanje ovoga paketa očekuje se na listopadskom sastanku šefova država ili vlada EU 27, a u sklopu pregovaračkoga poglavlja Novčarski nadzor morala bi ga potom usvojiti i Hrvatska.

Komentara 3

FA
Fantomlat
16:56 23.09.2009.

To je dobra odluka ako bude temeljita jer se onda neće dogoditi kao u USa gdjer su bankari opljačkali stotine milijardi i umjesto da ih se zatvori,oni to i dalje rade.Jučer sam pročitao baš članak o tome u jednom časopisu.Od državne pomoći i intervencije od 175 milijardi usd,bankari su od toga 32 mild usd uzeli za isplate bonusa. To je bolesno,ali očito da lopovski sistem tamo nije moguće iskorjeniti.

RO
romictea
15:55 23.09.2009.

opet sa jasnim ciljem EU ruka u mome i vasem novcaniku, da se zastite bogati, sve na stetu sirotinje. Dobro pogledajte nalicje ove odluke lice nije toliko bitno ono je magla za naivce.

BT
bili-tartuf
15:58 23.09.2009.

sa ovim sistemom, cé biti sve manje -Politicára na \"nevidljivo-Lopovskim\" polozajima,..\"muz politicár i zena poduzetnica\".....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije