Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Panika u eurozoni

EU se sprema za bankrot Grčke i svoj poraz

mjenjacnica
VL FOTO
12.09.2011.
u 22:00

Francuske banke naglo gube na vrijednosti, počela je prodaja duga u bescijenje, a Grci hitno uvode porez na imovinu

Europa se psihološki priprema za bankrot svoje prve članice, u ponedjeljak su ponovno pali svi burzovni indeksi od 2 do 5 posto bez obzira na to što je grčka vlada s hitno sazvane sjednice u nedjelju najavila uvođenje poreza na imovinu. Taj bi porez trebao biti jamstvo da vlada kontrolira situaciju i mamac za isplatu idućih osam milijardi eura pomoći.

Snažna je kriza zahvatila francuske banke, koje su najveći kupci grčkih vrijednosnih papira, pa se ovaj tjedan očekuje snižavanje kreditnog rejtinga trima najvećim bankama u Francuskoj – BNP Paribas, Société Générale i Credit Agricole, čije su dionice jučer pale oko 10 posto. Grčke se dvogodišnje obveznice prošli tjedan nisu mogle prodati ni za polovicu njihove početne cijene, dolar nominale išao je po 45 centi, a jučer se spustio na 40 centi.

Paniku su dodatno unijele izjave njemačkog ministra ekonomije Philippa Röslera kako u raspravi o grčkoj situaciji ne smije više biti tabua, pa čak ni o kontroliranom bankrotu Grčke. Ulje na vatru dolio je i Jürgen Stark, dužnosnik Europske središnje banke, koji je podnio ostavku zbog neslaganja s bančinim programom potpora posrnulim članicama eurozone putem otkupa državnih obveznica.

Komentara 60

OB
-obrisani-
00:39 13.09.2011.

u 00:14h Marsijan@c8 je napisao/la: Znas nekad je bolje ne reci nista,ispast ces pametniji ~~~~~~~~~~~~~~~~~ eee o tome ti ja pricam M@rsi :-)

GO
golo
18:05 13.09.2011.

ako se EU raspadne gusta magla za sigurno ide u srbiju

DZ
dzukaficuka
23:26 16.09.2011.

Uh sto ce biti dobre kamate u Cipru ha ha ha .Svi Zslovenci imaju lovu na cCipru ha ha ha . Kako su rekli da Turska nije za EU ali je Grcka i zslovenija +Cipar ha ha ha pardon zaboravijo sam jos jedne DDR ha ha ha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije