Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mobiteli

EU ograničava mjesečnu cijenu roaminga na 50 eura od 1. srpnja

mobitel
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
29.06.2010.
u 08:00

Argumentirajući važnost novoga propisa EK je naveo primjer jednog Nijemca koji je prošle godine u Francuskoj na svoj mobitel "skinuo" televizijski program, a po povratku doma šokirao ga je račun od 46.000 eura.

Telekomunikacijski operateri u Europskoj uniji moraju od 1. srpnja na 50 eura ograničiti mjesečnu cijenu spajanja na internet na mobilnoj mreži u inozemstvu. Naime, tada u EU počinje vrijediti novi propis koji bi trebao onemogućiti neugodna iznenađenja koja su mnogi doživjeli kada ih nakon povratka s putovanja u inozemstvo dočeka astronomski račun za mobitel.

Građani će sa svojim operaterima moći dogovoriti i manji ili veći limit od propisanog, a operateri su dužni svakom korisniku poslati upozorenje kada potroši 80 posto od predviđenog limita. Kada se dostigne limit, veza se mora automatski prekinuti.

Dodatno se smanjuje cijena poziva u roamingu. Za upućivanje poziva u roamingu cijena se smanjuje sa 43 na 39 centa po minuti, a za prihvaćanje poziva u roamingu najviša cijena po minuti razgovora smanjuje se sa 19 na 15 centa.

Argumentirajući važnost novoga propisa Europska komisija navela je primjer jednog Nijemca koji je prošle godine u Francuskoj na svoj mobitel "skinuo" televizijski program, a po povratku doma šokirao ga je račun od čak 46.000 eura. Slično iskustvo imao je britanski student koji je dobio račun od devet tisuća eura nakon što je mjesec dana proveo u inozemstvu na studijskom putovanju.

Ključne riječi

Komentara 16

PS
psihopatak
10:35 29.06.2010.

pa naravno da to ne vrijedi za hrvatsku, a vrijedit će kad uđemo u eu...na žalost puno prije nego se ti nadaš janeze...

RE
reason
11:02 29.06.2010.

Super! Razliku u cijeni ćemo plaćat mi jadnici hrvati, drugo i ne zaslužujemo! Kod VIP-a me sms iz Italije pred godinu dana koštao 1.90kn, sada 4.50kn..nikom ništa, svi šute.. samo dajte, pljačkajte, na pravom ste mjestu! A šta ovaj Janez dole, koji si ti, takvo smeće majka rijetko rodi...Sreća pa moji slovenski frendovi nisu ni blijeda slika tebe, frustriranog jadnika heh..

SD
sdladamir
23:21 29.06.2010.

kad smo kod 101 tarifa najbolja je ona o besplatnim minutama 100,200 ili 500 nije vazno koliko vazno je da se placa uspostava poziva 0.25lipa a 90% ljudi i ne prica vise od 1-2minute.a ako i zelite pricati duuuugo centrala ce vam nakon nekog vremena prekinuti poziv,jer nedaj boze da pricate vise od sata ili 90min.i ja sad pitam gdje je su besplatne min.kad sam ogranicen.a da ,osim sto placate 1.minutu placate i 25kn da bi aktivirali tu opciju.lopovluk ili?znaci ja imam flex 60 koj placam nekih 80kn+25kn za opciju plus0.25kn prva min.i koliko je to mjesecno?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije