Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tržište rada

EU će 2015. nedostajati 900.000 informatičara

'kompjutor_nnn_ned_290809'
Ilustracija
08.04.2013.
u 20:02

Proteklih je godina s fakulteta izlazilo oko 1400 IT inženjera, a njihov udio u diplomiranim studentima u RH polagano je rastao

Nacionalni ICT tjedan, jedna od manifestacija kojom Hrvatska nastoji dati svoj prilog Velikoj koaliciji za digitalna radna mjesta (Grand Coalition for Digital Jobs) koju organizira Europska komisija, rečeno je na otvaranju tjedna. Cilj je inicijative upozoriti na važnost ulaganja u razvoj informatičkih vještina i kontinuirano rastuću potražnju za radnom snagom. Očekuje se da će eskalirati već za dvije godine i izazvati nedostatak od čak 900.000 ICT profesionalaca u EU.

– Proteklih je godina obrazovni sustav "izbacivao" oko 1400 IT inženjera i statistički je udio IT stručnjaka u ukupnom broju diplomiranih studenata u Hrvatskoj polagano rastao, što je rijedak slučaj u Europi. Međutim, još nemamo dovoljno ljudi za tržište rada koje će se i dodatno promijeniti nakon ulaska u EU – izjavio je Hrvoje Balen, predsjednik upravnog vijeća Visokog učilišta Algebra i jedan od pokretača ove inicijative.

U sklopu konferencije Tajana Barančić, poslovna savjetnica tvrtke Astra poslovni inženjering, iznijela je podatke koji su prikupljeni tijekom izrade analize ukupnog potencijala hrvatske softverske industrije. Analiza je utvrdila da su tvrtke ICT industrije, prema posljednje dostupnim financijskim podacima, u 2011. ostvarile 4,9 milijardi kuna prihoda, što je rast prihoda od 9,2% u odnosu na prethodnu godinu, uz godišnji rast izvoza od 33%, koji je u 2011. premašio milijardu kuna.


Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije