Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FINANCIJE

ESMA će nadzirati agencije za kreditni rejting

barroso
Reuters/PIXSELL
Autor
Stojan de Prato
02.06.2010.
u 19:39

Europska komisija predložila je uspostavu Europske agencije za vrijednosnice (ESMA) koja bi agencije strogo nadzirala i kažnjavala, pa i oduzimanjem licencijee, ako utvrdi da se neutemeljeno nekome smanjuje ili povećava kreditni rejting.

Umjesto da Europska unija osnuje najavljivanu vlastitu agenciju za kreditni rejting, koja bi nepristrano procjenjivala financijske ustanove, ali i državne obveznice – u EU se, naime, tvrdi da su neobjektivne agencije u (su)vlasništvu ustanova koje procjenjuju među krivcima za sadašnju krizu – Europska komisija predložila je u srijedu uspostavu Europske agencije za vrijednosnice (ESMA).

Ona bi agencije strogo nadzirala i kažnjavala, pa i oduzimanjem licencije, ako utvrdi da se neutemeljeno nekome smanjuje ili povećava kreditni rejting. Agencije će ESMA-u morati podrobno izvješćivati o svemu što rade, dok će ESMA jamčiti jasnoću njihova rada i pobrinuti se da sve agencije imaju jednak pristup svim podacima važnima za procjenu kreditnoga rejtinga.

Da EK ovome prijedlogu pridaje najveću važnost pokazali su predsjednik EK Jose Manuel Durao Barroso i europski povjerenici za unutarnje tržište i usluge te za gospodarska i monetarna pitanja Michel Barnier i Olli Rehn, koji su ga zajedno predstavili novinarima. Oni također zahtijevaju da dioničari banaka ubuduće strože nadziru rad bankovnih uprava. Oba bi prijedloga, potvrde li ih Vijeće EU i Europski parlament, na snagu stupila u prosincu.

Komentara 2

SA
samar
11:09 09.06.2010.

cilj vlastodržaca u HRV i onih u Briselu i jest uništiti prirodnu , tradicionalnu, moralnu bračnu zajednicu kako bi se kontrolirao čovjek i njegova misao. Nema rata vise sa oružjem već se rat vodi na području kulture, jezika, obrazovanja, navika mladih naraštaja, informacije-medija... to je danasnja fronta. Pederluku, alkoholu, sopingu , modi, glazbi,hedonizmu......i ostalim sklonostima/slabostima daje se status ideala, sto vise cak i kulta kako bi se upravo obitelja satrala , razbila, kontrolirala..... a teme u medijima jesu senzacionalizam i tracenje s ciljem da se covjek , obitelj...udalji od srzi problema i klica zala koja ih uzrokuju.

RI
riise
20:46 02.06.2010.

Tokom zadnjih mjeseci mnogi u Europi su nazivali rating agencije \"Euro-Killer\"-ima...Gledaju bilance (proračun), mišljenja analitičara, managera ili ministra (država) a zatim pada presuda, državama i kompanijama...Ako je ocjena loša, onda je jasno da ćemo teže i skuplje do novca, aa u težim slučajevima, kao što smo vidjeli, državni bankrot ili kriza valute...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije