Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Erste vrijednosnice prvi "market makeri" na burzi za Atlantic grupu

ZG BURZA
Arhiva VL
25.01.2010.
u 11:35

"Market makeri" dionicu mogu učiniti investitorima atraktivnijom, jer mogu planirati ulazak i izlazak, a samim time to može utjecati na bolju likvidnost dionice

Erste vrijednosni papiri prvo je društvo koje će obavljati poslove "market makera" na domaćem tržištu kapitala za dionice Atlantic grupe. Tim je povodom na Zagrebačkoj burzi Hrvoje Krstulović, član uprave Erste vrijednosnica, a ujedno i prvi "market maker" na tržištu, potpisao ugovor s Robertom Motušićem, direktorom Zagrebačke burze, te Zoranom Stankovićem, potpredsjednikom Atlantica zaduženim za financije.

Ovako je Atlantic grupa kao privatno društvo iznova napravila važan korak k transparentnosti, baš kao i prije tri godine kada je odlučila napraviti IPO i izlistati dionice na burzi. Već to je dovelo do znatnog pomaka njezine dionice koja je, uostalom, i u prošloj kriznoj godini rasla 47 posto.

- Veću likvidnost sada želimo postići "market makerima" i biti atraktivniji  investitorima – rekao je Stanković. Krstulović je dodao da likvidnost ne može izravno nastupiti, no samim time što dionica postaje atraktivnija, jer investitori mogu bolje planirati ulazak i izlazak, likvidnost bi se trebala povećati.

"Market makeri" mogu biti banke, brokerske kuće ili druge financijske institucije koje su uvijek spremne po kupovnoj cijeni (bid) kupiti i po prodajnoj cijeni (ask) prodati dionice.

Motušić je kazao da su "market makeri" prvi korak za daljnji razvoj novih proizvoda i usluga na tržištu, prije svega "short sellinga".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije