Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Direktor Tesle

Elona Muska tuže ulagači koji su zbog njegovih najava izgubili milijune

Elon Musk
Foto: Reuters/PIXSELL
13.08.2018.
u 07:37

Musk je prošloga tjedna poručio kako razmišlja o delistiranju Tesle, ocijenivši da je to za tu kompaniju „najbolji put naprijed”

Bombastična najava osnivača i izvršnog direktora Tesle Elona Muska da razmišlja o povlačenju dionica tog proizvođača električnih automobila s burze rezultirala je tužbom ulagača koji su zbog toga izgubili milijune dolara.

Musk je prošloga tjedna poručio kako razmišlja o delistiranju Tesle, ocijenivši da je to za tu kompaniju „najbolji put naprijed”.

To je najavio prvo na Twitteru, a ne putem službenih regulatornih kanala za objavljivanje za tržište važnih vijesti.

Izjavio je i kako investitori podupiru taj plan, koji zahtjeva da o njemu glasuju dioničari. Dodao je kako će dioničarima biti ponuđeno 420 dolara po dionici – za petinu više od trenutačne cijene.

Kada bi se ostvarila, bila bi to jedna od najvećih takvih transakcija u povijesti, vrijedna 72 milijarde dolara.

Zahvaljujući tome, cijena dionice Tesle toga je dana skočila za 11 posto, na gotovo 380 dolara.

Elon Musk
1/8

Premda je idućih dana cijena dionice pala, neki ulagači, koji su i prije 'igrali' na pad cijene dionice Tesle, optužuju Muska za zavaravanje tržišta.

Tvrde da Musk, govoreći o cijeni dionice u delistiranju od 420 dolara, nije točno odredio odakle bi došao novac za taj posao i da su zbog njegovih najava izgubili milijuna dolara.

Među ostalim, optužuju Muska i Teslu da su prekršili savezne zakone o vrijednosnim papirima i umjetno napuhali cijenu dionice Tesle.

Elon Musk, koji posjeduje petinu tvrtke, već se prije žalio na "negativnu propagandu" od strane nekih ulagača i analitičara koji 'igraju' na to da će tvrtka propasti.

Tako je kazao i da se nada kako bi delistiranjem dionica Tesle zaštitio kompaniju od znatnih oscilacija cijene dionice i pritisaka da tvrtka postiže kvartalne financijske ciljeve i donosi kratkoročne odluke kako bi umirila investitore.

Ni Musk ni Tesla nisu željeli komentirati tužbu podnesenu Saveznom sudu u San Franciscu.

Komentara 1

MI
midea
18:38 13.08.2018.

čekaj ......to je onaj prevarant što je lažirao lansiranje tesle u " svemir" ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije