Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
natječaj HEP-a

Električne ćemo aute ubrzo puniti na solarnim 'suncokretima'

SODAarhitekti (1)
Foto: SODAarhitekti
1/3
Autor
Marko Biočina
19.01.2013.
u 21:15

Elipsasti fotovoltični panel okreće se i prati kretanje sunca, što povećava učinkovitost u prikupljanju solarne energije

Hrvatska elektroprivreda nedavno je najavila gradnju prvih dvaju stanica za brzo punjenje elektroautomobila, a sad se zna i kako će te stanice izgledati. Radi se o rješenju koje je izradio tim hrvatskih stručnjaka predvođen arhitektom Vedranom Jukićem iz tvrtke SODAarhitekti, produkt-dizajnerom Nevenom Kovačićem i Matom Rimcem, tvorcem prvog hrvatskog elektroautomobila. Njihovo je rješenje proglašeno najboljim među 47 radova pristiglih na natječaj koji je raspisala HEP-Opskrba u suradnji s Gradom Zagrebom, a provelo ga je Hrvatsko dizajnersko društvo.

Obnovljivi izvori

Njihovo rješenje uskoro bi trebalo biti primijenjeno na dvije ogledne stanice koje će svoje mjesto naći ispred upravne zgrade HEP-a na jednoj od najprometnijih zagrebačkih prometnica, Ulici grada Vukovara te ispred poglavarstva Grada Zagreba na Trgu Stjepana Radića. Početak je to projekta buduće mreže stanica koju HEP pod brendom ELEN planira razviti uz hrvatske prometnice, a koje će električnu energiju dobivenu iz obnovljivih izvora koristiti kao pogonsko gorivo za električna vozila. Upravo ta činjenica, vezana za mogućnost iskorištavanja solarne energije, u obrazloženju Ocjenjivačkog suda natječaja navedena je kao razlog zašto je odabran rad Jukića, Kovačića i Rimca. Najprepoznatljviji dio njihova dizajna stanice veliki je elipsasti fotovoltični panel, koji se okreće i prati kretanje Sunca, čime se povećava njegova učinkovitost u prikupljanju solarne energije. U biti, svaka stanica za punjenje tako postaje minijaturna solarna elektrana koja generira snagu potrebnu za prosječnu godišnju potrošnju jednog električnog vozila. Istovremeno solarno polje služi kao svojevrsna zaštita parkiranih vozila i njihovih vozača od sunca, kiše i snijega.

Prvo u Zagrebu


Primjerice, u slučaju većih količina snijega, solarno polje ima ugrađene grijače koji otapaju snijeg i sprečavaju njegovo zadržavanje, čime se smanjuje količina materijala potrebnog za izvedbu konstrukcije. Također, pri konstrukciji autori su vodili računa o jednostavnosti, funkcionalnosti i montaži pa je stanicu moguće postaviti u gotovo svim okruženjima, bilo na otvorenom, bilo na zatvorenom prostoru. Kako izgledaju uživo, uskoro će se uvjeriti Zagrepčani, a ozbiljne planove HEP-a u ovom segmentu potvrdio je i šef uprave tvrtke Zlatko Koračević.

– Ovaj je natječaj još jednom pokazao zavidno znanje i kreativnost hrvatskih stručnjaka. Dokaz je da domaći proizvod može biti inovativan i konkurentan u svjetskim razmjerima – rekao je Koračević.

>> HEP spreman za elektro-automobile. Već 2013. stiže Elen

Komentara 28

NE
Nepokolebljiv
14:13 20.01.2013.

Bolesno!

ST
stefica50
21:35 19.01.2013.

Nadam se da ce ovo sazivjeti i da ce se automobili na eletricni pogon,proizvoditi po povoljnim cijenama da bi bili konkurentni

ZA
zagabria1
10:18 20.01.2013.

svaka čast. Neka je krenulo na bolje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije