Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt u Stankovcima

Ekostrujom će opskrbljivati 600 kućanstava

19.01.2015., Stankovci - Fotonaponska elektrana Stankovci tvrtke Senega u Gospodarskoj zoni Novi Stankovci.  Photo: Dino Stanin/PIXSELL
20.01.2015.
u 17:00

Zagrebačka tvrtka Soltech sagradila je oko 8500 panela na 40.000 kvadrata u industrijskoj zoni

Čak 2526 sunčanih sati godišnje u Stankovcima omogućit će opskrbu strujom za gotovo 8000 kućanstava zadarskog i šibenskog područja. Taj smioni plan načelnika Željka Baradića još iz 2009. već je dijelom realiziran i prva dalmatinska solarna elektrana u Stankovcima mogla bi početi s radom za dva mjeseca.

HEP-ova trafostanica

U stankovačkoj industrijskoj zoni, naime, sagrađeno je oko 8500 solarnih panela na oko 40.000 četvornih metara. Prva velika solarna elektrana na tlu snage 1 MW koštala je oko dva milijuna eura i dovršena je za manje od pola godine, a puštanje u rad ovisi o HEP-ovoj gradnji trafostanice koja preuzima energiju iz Stankovaca. Zlatko Bukovac iz zagrebačke tvrtke Soltech u suradnji s investitorom Krunoslavom Petrokovom već ima iskustva u gradnji solarnih elektrana u Rumunjskoj, Istri i Svetoj Klari te kaže kako će ova u Stankovcima proizvoditi milijun i pol kilovatsati godišnje, što je dovoljno za opskrbu ekoenergijom 600 kućanstava.

– Projekt je pri kraju, ali to što imamo znanje, sunčanu energiju i novac, nažalost, nije pridonijelo brzini njegove realizacije. Zbog administrativnih prepreka nekoliko godina nam je trebalo da bismo došli u završnu fazu, a sada moramo ishoditi dozvolu za priključak vode, iako nam ona uopće ne treba. Naime, prema zakonu, moramo za gradnju energetskog postrojenja imati kućni broj za priključak vode, iako mi uopće nemamo objekta. Ipak, vjerujem da će sve to biti riješeno do sredine ožujka – ističe Bukovac, koji nakon Stankovaca, gdje planiraju gradnju solarnih elektrana ukupne snage 15 MW, najavljuje i gradnju elektrane u Oklaju, jedne od najvećih u ovom dijelu Europe.

Povećat će proračun

Općinski načelnik, pak, najavljuje i skori početak gradnje još jedne sunčane elektrane u Stankovcima.

– Od države smo otkupili 63 hektara zemljišta za solarne elektrane jer smo vidjeli da pada interes za gradnju industrijskih pogona u našoj zoni. Samo od Soltech solarne elektrane uprihodili smo milijun kuna za zemljište i komunalnu naknadu, a godišnje ćemo za 1 MW dobivati oko 150.000 kuna. Kada se sagrade elektrane snage 15 MW, imat ćemo gotovo milijun i pol kuna godišnje u proračunu – zaključuje Baradić.

>>S radom počela najveća solarna elektrana

>>Počinje izgradnja viseće solarne elektrane vrijedne 6.6 milijuan kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije