Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Ekološka zamjena za pesticide - startup Greener i Germania zajedno ka održivom razvoju

Startup Greener i Germania
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/2
15.04.2022.
u 13:29

Korištenje štetnih kemikalija u poljoprivredi I proizvodnji hrane ima izuzetno negativne posljedice na okolinu i zdravlje ljudi, a u skladu sa smjernicama Europske Unije traže se nova rješenja za smanjenje uporabe pesticida

Startup GREENER razvija sustav koji otapanjem ozona u vodi ili primjenom u svojstvu biofumiganta uspješno suzbija štetne organizme u plastenicima i skladišnim prostorima. Dosadašnjim istraživanjem postigli su učinkovitost od 60 – 98 % ovisno o kulturi i štetniku.

Korištenjem umjetne inteligencije tehnologija će ciljano i pravovremeno suzbijati štetnike ovisno o vanjskim čimbenicima i zadanim parametrima. Uz smanjenje negativnog učinka na okoliš tehnologija osigurava i smanjenje troškova te jednostavan način primjene. Rješenje je kreirao tim s Agronomskog fakulteta, izv. prof. dr. sc.  Darija Lemić, Helena Virić Gašparić, mag. ing. agr. i Pave Ninčević, univ. bacc. ing. agr.

Podršku u daljnjem razvoju inovativne i zelene ideje dobili su sada i od Germanije Sport koja im je donirala novčana sredstva u iznosu od 25.000 kuna.

 “Tehnologija je primjenjiva i šire, u skladištenju hrane i kod uzgoja na otvorenom. Naš startup je u najranijoj fazi razvoja, stvaranju funkcionalnog prototipa, a nastao je kao rezultat akademskog istraživanja utjecaja ozona na skladišne kukce. Priliku smo prepoznali u smjernicama EU da se do 2030. smanji upotreba pesticida za 50 posto i poveća ekološka proizvodnja za 25 %”, naglašava Helena Virić Gašparić, direktorica i osnivačica tvrtke GREENER.

Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

Ovaj se startup, prema izboru NovacHR-a, Jutarnjeg lista i Hanza Medie, našao u Top25 startupova za pratiti tijekom 2022 godine. U žiriju je sudjelovalo 14 članova koji su vrsni poznavatelji startup ekosustava, a birali su između 120 predloženih kandidata.

„Održivi razvoj, ekologija, podrška obrazovanju i ženskom poduzetništvu su u vrhu prioriteta našeg društveno odgovornog poslovanja. Upravo iz tog razloga smo s velikim zadovoljstvom  podržali razvoj ove sjajne ideje, jer se u potpunosti poklapa sa našim ciljevima“, istaknula je Kristina Džigurski iz Germanije.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije