Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOL-ove pritužbe

EK: Provjeravamo brani li hrvatski zakon da se gase i pogoni gubitaši

rafinerija sisak
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
24.09.2014.
u 09:15

Članovi hrvatske Vlade, podsjetimo, tvrde da bi odluka Ine o zatvaranju rafinerije nafte u Sisku bila u suprotnosti s tim člankom zakona

Provjeravamo pritužbu – to je sve što izvori u Europskoj komisiji žele reći o žalbi, vjerojatno poslanoj iz MOL-a, kojom se od Bruxellesa traži da ispita je li članak 4. hrvatskog Zakona o energetici u suprotnosti s načelom slobodnog tržišnog natjecanja.

– U pritužbi se tvrdi da taj članak zakona, koji obvezuje vlasnike energetskih postrojenja da ih održavaju i moderniziraju, zapravo sprečava vlasnike da zatvore ta postrojenja čak i ako nisu više ekonomski isplativa, pa to provjeravamo – rekao je Večernjem listu izvor iz EK upoznat s tom istragom, koji je želio ostati anoniman.

Članovi hrvatske Vlade, podsjetimo, tvrde da bi odluka Ine o zatvaranju rafinerije nafte u Sisku bila u suprotnosti s tim člankom zakona, a MOL očekuje da EK odbaci sporan im članak. Međutim, slučaj je tek u najranijoj fazi moguće Komisijine intervencije.

MOL je u svojoj pritužbi zatražio i da Hrvatska ispuni obvezu iz pristupnih pregovora s EU, kad je obećala da će se do 1. srpnja 2013. odreći prava na tzv. zlatnu dionicu, odnosno posebnih prava u privatiziranim kompanijama u kojima država ima manjinski udio. No EK o tome još razmišlja i ne pokreće formalnu kaznenu proceduru. Hrvatska to do sada nije učinila u Ini, s argumentom da je presuda bivšem premijeru Sanaderu u slučaju Ina – MOL zakomplicirala stvar.

>> Energetika bi mogla pokrenuti građevinu

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
09:48 24.09.2014.

Zasto se uopce pise o ovoj temi,,,,,,zna se tko je vecinski vlasnik INA tvrte i da vlasnik moze napravit sto hoce...........Htjeli smo kapitalizam i privatne tvrte,,to smo dobili i sta sad.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije