Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spor

Edison od Ine traži 140 milijuna eura jer se nije držala ugovora

\'180809 RIJEKA REGIJA PLATFORMA PRED VIKTOROM LENECEM U RIJECI............\'
Pixsell
27.09.2011.
u 21:34

Ina i Edison navodno se nisu mogli dogovoriti ni o cijeni plina, a zbog spora proizvodnja plina na platformi nije ni počela

Talijanski Edison International traži od Ine naknadu od 140 milijuna eura plus kompenzaciju za izgubljenu dobit zbog spora oko ulaganja u plinska polja u sjevernom Jadranu.

Ina osporava Edison

Riječ je o tvrtki koja je s Inom bila partner na istraživanju plinskih polja Izabela i Iris/Iva i koja smatra da hrvatska naftna kompanija nije poštovala ugovorne obveze u smislu ulaganja u ta plinska polja te zato kao naknadu traži iznos koji je uložila u te platforme. Kako bi se riješio spor između Edisona i Ine, formirano je arbitražno vijeće, a Ina je prekjučer dobila obavijest o predsjedniku tog vijeća čije će sjedište biti u Beču.

Ina pak osporava navode Edisona te se nada da će arbitražno vijeće u daljnjem postupku odrediti rok u kojem će Edison morati podnijeti tužbu protiv Ine i detaljno objasniti zahtjeve iz arbitraže. Edison i Ina ugovore o podjeli proizvodnje plina iz Izabele i blokova Iris/Iva sklopili su još 2002. godine, a proizvodnja plina bila je predviđena u 2010. godini. No, ugovori između tih dviju kompanija očito nisu bili dovoljno precizni kada je riječ o podjeli troškova, odnosno ulaganja. Kada se ide u istraživanje određenog plinskog područja, ne može se uvijek s velikom sigurnošću znati koliko će se na njega potrošiti. Tako je očito došlo do spora koliko je koja tvrtka trebala uložiti.

I u Italiju i u Hrvatsku

Ali navodno je problem bio i u tome što se Edison i Ina nisu mogli dogovoriti o cijeni plina. Neslužbeno doznajemo da je Edison navodno tražio da cijena bude tržišna jer oni plin s te platforme mogu prodavati i u Italiji i u Hrvatskoj, dok je Ina, zbog zaštićene cijene plina u RH, tražila da cijena ne bude tržišna. Zbog spora, platforma Izabela nije ni počela proizvoditi plin (polja Iris i Iva ocijenjena su kao neperspektivna za vađenje plina), a taj se energent s nje trebao do obale otpremati preko platforme Ivana K, koja je smještena na Inagipovu plinskom polju Ivana. Plan je bio da se izgrade i dva podmorska plinovoda. Procjene su govorile kako će platforma Izabela u prve tri do četiri godine svog rada godišnje proizvoditi 340 milijuna kubika plina.

Ključne riječi

Komentara 20

BI
bilikamen
22:03 27.09.2011.

Kako je nekad bilo lijepo, kad je hrvatsko bili hrvatsko, ................ali došli mudrijani da nas izvuku iz mraka, upalili svijetlo da bolje vidimo kako to oni kradu. I stvarno, pokrali nas. Prodali nas. Uništili nas. Osiromašili nas. Ubijaju nas.

HE
hellbani
22:47 27.09.2011.

glavno da kod nas uvijek sve skupo.. tako Ina sad zeli skupu cifru za plin kod nas ;)

DU
Deleted user
22:01 27.09.2011.

Ništa čudnog za inu. I lani su se naplaćali penala zbog kašnjenja s početkom posla (platf. Labin). Tako da ovo ne čudi. Platit će Ina..ako je dragičeviću isplatila milion eura otpremnine, plaćat će i kazne zbog svoje aljkavosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije