Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ulazak Hrvatske u Europsku uniju popravlja prilike u zemlji

EBRD vjeruje da Hrvatsku u 2010. godini čeka 1,5 posto rasta

Peter Sanfey
Arhiva VL
15.12.2009.
u 17:30

Kriza još nije gotova i slijedi teška godina. Još uvijek je moguće da se neki pokazatelji poput nezaposlenosti ili udjela loših kredita pogoršaju.

Srednja i jugoistočna Europa snažno su pogođene krizom te će u ovoj godini pasti najviše od svih dijelova svijeta – u prosjeku 6,3 posto, no ima tranzicijskih zemalja u kojima se pad izražava i dvoznamenkastim brojkama.

EBRD optimističan

Hrvatska će u ovoj godini proći nešto bolje od prosjeka te će njezina ekonomija pasti između pet i šest posto, dok se u idućoj godini očekuje rast od oko 1,5 posto, prognozirala je Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) u najnovijem Tranzicijskom izvješću za 2009. godinu. EBRD je čak optimističniji od hrvatske Vlade, koja je u sastavljanje proračuna ušla s pretpostavkom rasta od 0,5 posto.

Petar Sanfey, glavni ekonomist EBRD-a, kazao je danas u Zagrebu da će oporavak hrvatske ekonomije biti osjetniji u drugom dijelu godine, a pripisuje ga i očekivanom ulasku Hrvatske u EU 2012. godine. EBRD je, inače, sa 8 milijardi eura jedan od najvećih ulagača u regiji, koja i dalje trpi posljedice kredit cruncha, odnosno zastoja u dotoku kapitala.

Direktorica EDRD-a za Hrvatsku Charlotte Ruhe kazala je da je ove godine EBRD u Hrvatsku uložio 255 milijuna eura, što je dvostruko više nego godinu prije. Posljednjih 16 godina EBRD je financirao 99 različitih projekata sa dvije milijarde eura.

Suočeni s razočarenjem

Ruhe je kazala da će iduće tri godine prioriteti biti ulaganje u povećanje konkurentnosti kompanija, projekte vezane za veću energetsku djelotvornost, turizam, ulaganje u infrastrukturu poput željeznice, projekte zaštite okoliša, kao i financijski sektor.

– Kriza još nije gotova i slijedi teška godina. Još uvijek je moguće da se neki pokazatelji u regiji poput nezaposlenosti ili udjela loših kredita pogoršaju – kazao je Peter Sanfey, glavni ekonomist EBRD-a.

– I Hrvatska je ove godine bila suočena s nekim razočaranjima, odgodom privatizacije u brodogradilištima, zastojem u pristupanju EU – rekao je Sanfey. Zemlje srednje i jugoistočne Europe u nekim su se elementima ipak lakše oduprle krizi nego azijske zemlje prije desetak godina, kad su tamošnje nacionalne valute izgubile na vrijednosti između 30 i 80 posto. Ukrajinska valuta izgubila je 60 posto.

Komentara 2

FR
friz
08:20 16.12.2009.

osobno ne vidim još svjetlo na kraju tunela!Zanima me gdje precizno ovaj lik vidi mogučnosti?Sve šta je rekao je načelno.Potrošnja strmoglavo pada,radna se mjesta zatvaraju,nezaposlenih uskoro 320 000, sa tendencijom daljnjeg rasta.Kao da će privatizacija nešto riješiti.Osnovni cilj privatizacije je da ovi iz vana nam brže skoče za vrat.Ova nesposobna vlast samo gura probleme od sebe i dalje se zadužuje i izmišlja nove turske namete-poreze.Odmah će svi pohrliti u Hrvatsku da ulažu.Možeš si mislit!

KI
kiseljali
17:54 15.12.2009.

EBRD vjeruje da Hrvatsku u 2010. godini čeka 1,5 posto rasta.. da! plaća će mi skočit sa 2850,00 kuna na 2.892,75 kuna.. fak-ju!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije